Angin Medu (Gas in Stomach)

Tengok sini dulu!!! (Open in new tab)

Badan haku ni dah lama gila tak pegi massage. Kebetulan pagi tadi haku masih kat umah parents haku di Cheneh, haku pun request lah tukang urut (bidan) area sana. Mak haku cakap, ada. Dia ada urut baru-baru ni. Memang syok. Sejam setengah lamanya orang tu ngurut dia.

Bayaran..? Kejap lagi haku cite.

Pagi tadi lepas call buat appointment, (xda appointment nye.. kebetulan Kak Bidan tu ada kat umah, haku pun terus aje la pergi umah dia. Bawak kain batik sendiri dan towel kecik. Orang yang biasa ngurut kampung-kampung ni memang kadang-kadang kena bawak kain batik sendiri.

Kak Bidan ni start urut haku kat perut. Biasa mana-mana haku pegi massage kat spa, dorang start dari kaki. Hok ni gonyeh perut haku. Mak datukkk!

Sumpah sakit gile! Kak Bidan ni kata haku ada “angin medu”. Kalo pi klinik, doktor akan cakap gastrik. Tapi bahasa-bahasa kampung, panggil “medu”.

Masa dia start pegang tuh,, dia kata perut haku dah bengkak. Sambil dia urut, dia sendawa. Tekan part bengkak tuh, dia sendawa. Pasrah jela haku menahan sakit. Sungguh sakit giler!

Bila dah nak last-last urut, dia tanya haku makan ubat apa? (Kira ubat-ubat jamu makjun le). Haku cakap xda. (Padahal haku makan gel kolagen Bio Fyts untuk cantik kulit) Dia kata haku ni kembang urat. Dia soh haku makan ubat (jamu) yang untuk buang angin, kecut peranakan..

Jamu apa ye yang ada specific dua menda nih.. Dah nak masuk 2 tahun beranakkan si Qaiser nih. Tak kecut lagi ke peranakan haku nih??

Ha, bila nak balik tu haku tanya; “Kak, berapa ye urut tadi?”

Ahkak bidan ni jawab.. “ Ikut lah nak beri berapa-berapa..”…

Mak aih! Masih wujud ke tukang urut macam nih??

Naseb le haku baru aje mintak pinjam RM20 daripada bapak haku. Dalam purse cash haku sume RM50’s dan duit sen-sen.

Kalo tidak.. melayang dah RM50 haku! (Keji sangat la nak beri lapan posen je kan..?)

Dari pagi tadi sehingga petang ini, haku dok asik kentut-kentut aje. Medu tak habes keluar lagi kot.

Ko nak tahu lebih lanjut pasal medu, ko google sendiri! Tapi tadi haku baca.. “medu” ni jugak buat ko susah nak membuang dalam jamban. Okeh, haku le tuh..

p/s: alamak! Hutang bapak haku RM20 tadi belom bayar lagi!!

6 comments:

  1. >ni lah die budaknye yg banyak noo penyakit...kejap2 gatal2, kejap2 angin medu...kejap2 meroyan...wakakaka...

    ReplyDelete
  2. >wah, ada lagik yer tukang urut yg mintak bayaran seikhlas hati, ingat smua dah harga fixes

    ReplyDelete
  3. >liza: itu la!!! Tp kalo bg sikit, mahu nye kena kutuk dlm hati kot??

    ReplyDelete
  4. >k ina: mmg byk sangat penyakit.. ni dah pkul 3am masih x stop kentut2 nye!! kakak, baru je publish entry meroyan!

    ReplyDelete
  5. >ini mak saya ckp, bidan y dapat ilmu,jenis ilmu turun kat die..so mmg dia tak elh letak harga,pantang!!!kalo y blaja2 tu mmg la,letak alpan riban pun hokey je...qas..tak semestinya dah lama bersalin pranakan dah kecut elok cam mase belum bersalin.kadang tak..sbb makan, pergerakan kita ke apa...elok la makcik tu eh..mak kata lagi..kalo urut tak sakit tu tak de guna...sakit sb ade bnda la kat tmpat tu.kalo tak bersimpul ke ape mane sakit ditekannya..(tringat mak bidan dulu..urat bahu sliuh sbb nek embulan..sakit sampai nangis die urut 3hari pertama.lepas tu dah taks akit lansung daa...anjaib kan??)

    ReplyDelete
  6. >Qast baik ko carik jamu.. kang bile ko kawin laki ko lak meroyan..hahah try -try.. kembang setaman.. alamak.. rugi la dia cakap.. hahahahahahaahahahaahahah

    ReplyDelete