Perbezaan Harga Tiket ERL KLIA Transit (KL Sentral - KLIA and vice versa)

0
COM
Saya nak bawak awak2 semua buka mata. Mungkin jugak awak orang memang dah perasan tapi buat2 pejam saje lah sebab nak kejar masa.




Beberapa minggu lepas saya ke KLIA untuk hantar yong (kakak saya) dan Qaiyyum. Selepas berpisah di eskelator Perlepasan Antarabangsa tu, saya perlu ke LRT Pasar Seni untuk reload monthly fee bagi student rapidpass saya. Mode choice adalah naik erl dan lrt ajelah.

Cuba lihat table figure di atas.

Rupanya perjalanan sama ada dengan KLIA Transit ataupun KLIA Ekspress dari KLIA / KLIA2 ke KL Sentral adalah RM35. (Saya fikirkan dengan KLIA Transit lebih murah sebab lambat banyak berhenti di stops).

Dengan rasa tak percaya, saya buka websites, bertanya kawan-kawan di FB. Hah!

Perjalanan direct KLIA - KL Sentral memang RM35 untuk kedua-dua mode.

Tapi untuk alternatif yang jauh lebih murah:

Naik ERL dari KLIA / KLIA2 ke Salak Tinggi dahulu. Harganya cuma RM3.20 .

Naik ke tingkat atas untuk cucuk keluar tiket (atau touch TnG kad), dan beli semula tiket baru dr Salak Tinggi ke KL Sentral. Harganya RM12.50.

Jadi totalnya adalah RM15.70 juga sepanjang perjalanan tu

CUMA..

Kalau awak rushing kejar flight, jangan lah ikut cara ni. KLIA Transit berulang 30 minit sekali (kot? Ke ntah 45 minit sekali ntah).

KLIA Ekspress, berulang setiap 15 / 30 minit lebih kurang.

Wah.. nampak x permainannya di situ? It is all about business, darling!

Sama juga kalau dari KL Sentral menuju KLIA/ KLIA2. Berhenti sekerat jalan di Salak Tinggi dan ambil semula erl menuju KLIA dari Salak Tinggi.

Berbeza RM19 juga ya! Tepuk dada tanya poket. Kalau saya, mmg alternatif plg murah la jawabnya!

posted from Bloggeroid

Impian Kematian Saya

0
COM
Sedihnya saya baca satu blog entry berkisar pada hari pertama ahli keluarga terima berita "pesawat ditembak jatuh" : blog entry:





Dan sememangnya delete / deactivate any social media account tu adalah perkara utama kan? Kakak saya concerned tu masa hantar text tu. Dalam masa terdekat dia akan naik flight balik cuti ke Malaysia. Mama saya pun jadi debar nak pergi Brunei next week gara2 kisah kejadian ni lah.

Ada antara rakan2 yang kerap travel dan juga steward mula sedar terus settlekan wasiat untuk ahli keluarga. Kakak saya juga dah standby berikan password maybank2u dia kepada saya, dengan nombor account saya sebagai favourite 3rd party receiver. Jadi any transaction tak perlukan tac number lagi dah.

Betul. Kejadian kepada orang lain adalah alarm clock kepada kita untuk berjaga2.

Saya juga kerap terfikir, apalahh nasib aku nak mati nanti. Macam mana lah caranya? Kalau awak tanya saya sekarang takut mati tak? Saya terus terang cakap takut. Banyak lagi lompang amal ibadat saya. Saya pernah berdetik monolog dalam hati: Ya Allah, matikan aku bila pahalaku sudah melebihi dosa k? Agak2 dah cukup layak masuk syurga baru bagi mati.

Tapi tak aci la kan..! Nak main nego-nego begitu. Tapi banyak kali saya terfikir "jangan matikan aku lagi selagi syurga belum layak untuk aku". Hui, takut!

Saya letakkan satu impian mati saya. Itu matlamat dan saya perlu bermula sekarang usaha ke arah situ. Saya harap anak2 saya boleh terbaca dan alert pasal 'wasiat' saya ni.

1. Saya nak mati ketika fikiran dan perbuatan betul-betul fikirkan Allah. Maksud macam tengah zikir ke, smayang ke, tolong orang ke. Saya tanak mati masa tengah nyanyi2 ngumpat2

Jadi saya kena minimakan sebanyak mungkin perkara tak elok tu. Maximize bab zikir tgh berjalan, duduk diam etc

2. Saya harap sangat hanya ahli keluarga terdekat (sebolehnya anak2 saya sendiri) yang mandikan jenazah saya. Saya pernah tolong mandikan jenazah arwah mak (arwah ex-mil). Seingat saya ada sekitar 6-7-8 orang di situ termasuk yang tukang handle tadah air dan pegang wayar paip

Anak sekarang baru 2 orang. Lelaki. Kena beranak lagi la pasni. Pulaktu nak kena cukupkan ilmu pengurusan jenazah cukup2 pada anak2. Memang kena produce at least sorang ustaz ni daripada keluarga kecik saya ni. Kalau tak ustaz pun, kena ada ciri2 macam ustaz/ustazah la tuh.

3. Saya nak anak saya jadi imam solat jenazah saya. Juga talkin kan saya.

Memang kena produce ustaz jugak lagu ni.

4. Kalau boleh doakan untuk saya selalu. Sedekah fatihah untuk saya. Saya tanak diadakan majlis tahlil untuk kematian saya. Cukup dalam seminggu ada 1 malam dipilih untuk anak-anak / cucu-cucu keluarga berkumpul bacakan tahlil di rumah sendiri sahaja. Berterusan sampai korang-korang pun meinggal dunia jugak.

Untuk tujuan ini, saya fikir adalah baik kalau saya mulakan sendiri legasi ini bersama anak-anak saya. Ya Allah, tak sabarnya nak anak-anak yang pandai mengaji!

Saya x gemar beria sangat nak order katering untuk majlis tahlil lepastu senyap sunyi takda tahlil berterusan sampailah susur galur saya meninggal dunia pulak. Saya dah pergi ke beberapa majlis tahlil (juga termasuk sebagai tuan rumah yang menganjur majlis tahlil), selain menjadi adegan pot pet belakang sebab makanan tak cukup, atau masakan tak tepat kepada selera masyarakat bla3. Baik kita tapayah buat langsung, kan? Kalau kata nak menderma bagi pihak si mati ke, pergi ajelah derma pada tong derma hok nak bina sekolah tahfiz atau masjid. Memang menjamu orang makan ada pahala yang tersendiri, tapi selain menyusahkan pihak keluarga yang tinggal, tak perlulah buat.

5. Saya tanak kubur saya nanti dibina batu-batu bersimen mar-mar tu. Cukup sekadar gembur-gembur tanah sahaja. Batu nisan bernama pun tak perlu. Amik batu sungai yang besar sikit tu boleh tak jadikan batu nisan pacak? Kalau kata nanti kubur tak bertulis nama nanti anak-anak cucu tak kenal nak datang melawat. Kalau awak tak kenal jarang melawat maksudnya diri saya ni tak dekat di hati anak-anak cucu saya, maksudnya awak juga takkan buat item no 4.

6. Tolong jangan main tabur-tabur bunga atas kubur saya. Setakat nak siram-siram bagi tanah tu compact mendap sikit x pe. Unless kubur saya ni bukan di tanah perkuburan. Terpaksa tanam di dalam hutan sebijik-sebijik sahaja kubur saya sorang. Nak tabur bunga ke apa ke silakan, cuma dengan niat supaya bau-bau wangi dari bunga takkan ada binatang lain yang terhidu nak pegi korek mamah tubuh jenazah saya. (tapi dah tanam deep under xda boleh bau nak korek dah kan?)

Saya dah tahu impian dan matlamat saya. Bermula sekarang saya kena design anak2 saya supaya mampu bergerak ke arah impian saya tu.

Awak orang bila dewasa nak jadi apa pun, silakan lah. Jadi nelayan? Kerja pasaraya? Bisnes keropok? Bekerja kecik2, miskin hidup tak kaya raya pun takpelah. Asalkan pegangan agama tu awak orang pegang kuat2.

Kalau awak orang amalkan hidup beragama, hidup miskin pun awak tak pegi mencuri, tak pergi pecah amanah, tak pergi menipu duit orang. Awak akan sentiasa yakin rezeki Allah cukup untuk kehidupan awak org. Even awak akan sedaya upaya meningkatkan taraf hidup untuk selesakan keluarga awak, dapat pahala lagi. Tapi dengan iringan pegangan agama yang kuat.

Saya taknak jadi mak2 yang sibuk nak anak jadi cerdik pandai supaya dapat kerja gaji besar pangkat besar rumah besar kereta besar, full stop.

Saya nakkan anak saya pandai belajar supaya tahu celah mana peluang dia kreatif nak bantu org bantu masyarakat. Pakej pandai belajar ni kemungkinan besar boleh dapat kerja bagus gaji besar, lagi banyak dia boleh salurkan bantuan untuk org lain. Niat diorg nak menjadi bagus supaya lebih bagus lg boleh bantu orang. Pakej 'besar-besar' yang lain automatically akan sendiri datang bersama sekali.

Saya harap satu hari nanti dorang terbaca impian saya ni.

Saya tak tahu nak kata apa pasal kejadian sedih negara kita hari ini. Kasihan tengok anak2 kecik dah takda mak takda bapak. Entah2 tak sempat anak2 saya nak belajar ilmu ke arah matlamat impian saya tu, saya dah pegi dulu.
posted from Bloggeroid

Book Review: The Fault in Our Stars

1
COM
Pdf TFIOS book free download: http://www.quia.com/files/quia/users/stvarraso/The-Fault-In-Our-Stars/TFIOS_JG_English.pdf . Harga buku yang hardcopy adalah RM40 jugak tau. Untung dah kan! Jimat RM40. Bole masuk tabung pegi Haji ;P




Saya tak pernah baca novel yang kemudian dijadikan movie / drama bersiri. Baik Harry Potter lah, The Wedding Breaker lah, drama sebelum Rindu Awak 200% tajuk nya? Yang 3 beradik Tajul-Tajul tu lahh..

Saya selalu simpan pemikiran, baca buku cerita lebih menarik dan feel berbanding tengok cerita. Ia akan jadi awkward sebab dalam masa yang singkat, tuan Director kena compress jalan cerita kasi muat2.

Oh ye tahu tak dalam drama siri the Wedding Breaker tu (ini tajuk novelnya. Drama rasanya guna tajuk lain - Cant remember), dalam drama watak pompuan tu dirogol oleh Keith Foo  tapi dalam novel ceritanya dia digoda sehingga akhirnya sudi make love. Btw saya tak baca novel nya. Kawan yang baca novel yang cerita. Jadi mungkin jugak kan berbeza jalan cerita novel dan drama series / movie kan?

Btw, utk TFIOS ni saya mulakan dengan menonton movie dahulu. Disebabkan saya menangis beria tengok movie ni (sehingga after movie pun masih nak sambung nangis), saya berhajat cari novelnya. Tapi saya dapat cari novel pdf secara online (download sebenarnya). Sambil saya baca otak ni keep on playing scene dalam movie tu. Saya boleh katakan saya lebih gemar melihat jalan ceritanya dalam movie berbanding pembacaan.

Awak2 boleh klik Youtube trailer di atas dan simpan perasaan membuak-buak nak p tengok movie (tatau lh masih available di wayang atau tak). Kesimpulan saya bole kata; setiap plot dalam novel bersama dialog memang ada dalam movie. However dalam movie plots tu dah re-arranged. Dan adegan making love tu takda k. Kena potong dalam wayang.

Umur saya dah 30. Tapi rupanya saya tewas melihat si Agustus ni comey. Masa dalam wayang tu lah. Terus jadi concentrate tengok movie! Hahahah. Saya dah cerita dalam entry Movie review tentang jalan ceritanya. Di sini saya cuma cakapkan perbezaan antara novel dan movie yang saya perasan:

  • Masa scene Hazel Grace, mak Hazel Grace, dan Agustus nak ke Amsterdam, dalam  movie ditunjukkan Gus (Agustus) datang dengan limosin. Katanya nakkan percutian yang mewah. Tapi dalam novel, Hazel dan mak dia yang drive ke umah Gus. Then terdengar dari luar yang Gus menjerit gaduh dengan parents. (Ni permulaan konflik yang kanser Gus merebak semula)
  • Plot baling telur oleh Isaac pada kereta ex-gf dia; dalam movie adalah pada awal2 movie jugak. Masa selepas Hazel masuk spital sebelum nak ke Amsterdam. Tapi plot Egging tu dalam novel adalah nak dekat last2 ketika Gus keluar dari hospital.
  • Plot Peter Van Houten dalam funeral Gus pun agak panjang dalam novel berbanding movie. Yelah. Movie kan.. nak compress masa.
Satu quote yang saya suka dari movie/novel ni adalah: 

The world is not a wish-granting factory. 

Buat saya sedar. Sometimes we gain something. Sometimes we dont. Ada win ada lose. 

Penghujungnya saya dah cakap tadi, Gus mati. Begitulah kisah cinta 2 penghidap kanser.

Kisah cinta tu x bole lari lah. Tapi keluhan dan semangat dorg tu saya suka. Dan, saya suka jalan cerita dia (yang mana) setiap seorg yang diagnosed sebagai kanser akan diberi satu hajat (wish). Hanya sekali seumur hidup. Dia boleh save for later atau nak pakai terus 'wish' tu. Masa Hazel diagnosed with cancer masa umur 13 tahun, dia siap2 pakai Wish dia p Disneyland. Tapi Gus belum guna Wish dia. So dia gunakan Wish dia untuk Hazel: Percutian Mewah bertemu penulis kegemaran bernama Peter Van Houten di Amsterdam. Tapi takda makna kalau dia p sorg2 tanpa bawa bersama orang yang perkenalkan buku tu pada Gus. Wish Gus tu approved by Genie (satu badan yang menilai lah Wish budak2 kanser ni) so dorang pun g lah...

 ni satu lagi last photo Hazel Grace dan Agustus Waters dalam movie tu:


It's Been a Year

11
COM
Hari esok cukup genap setahun saya tak bekerja. Flash back balik kepada tahun lepas, cukup saya dah taknak ulang semula. Muka berlagak cool tapi dalam hati Allah je yang tahu macam mana..

17 Julai 2013 saya kembali kerja selepas 2 bulan cuti bersalinkan Zaqwan. Saya nampak dalam pegion hole ada surat penamatan perkhidmatan bermula 15 Ogos 2014. Kiranya "the tribe has spoken". I should leave the job. Tapi saya tiada kerja kedua tiada pekerjaan alternatif. Mana nak pergi selepas ni? Habis semua main dalam kepala.

Kisah jalan ceritanya? Mind if I share?

Awak amik sebagai pedoman sahaja.

Scenario pekerjaan saya begini: Saya bekerja mula dengan jawatan Tutor. Selepas awarded master degree, we will glory you a Lecturer title (secure the job, higher salary etc). However, if you failed (gagal pengajian), awak kena leave the job lah. - surat perlantikan 2007.

Awak-awak semua tahu saya dah drag perjalanan research master degree dah lama. Saya register 2010. Selepas 2012, cukup 2 tahun saya masih tak habis belajar lagi tapi dah kena mula served semula. Juga diberi peluang lagi, pengurangan workload, masih saya tak berjaya tamatkan pengajian. But that's not a big matter pun. Pihak universiti cuma nakkan satu surat untuk meyakinkan mereka yang research tu lead to fruitful achivement. Macam nak kata; "OK, we are noticed that at the beginning memang research kau hay-wired. So now after 3 years how's your research progress?"

Saya tunjukkan kepada awak2 keadaannya:


Selepas 3 tahun of doing research (sebenarnya 2 tahun. Tahun pertama saya betul-betul lost dan masuk tahun kedua baru saya dapat grab 'saya nak research berkenaan apa'), tahap saya ketika tu (selepas 3 tahun) cuma di gambarajah tengah-tengah. Read: No, it doesn't - 39th time doing the same experiment.

Sebenarnya bukan setakat 39th time, saya dah run model saya for hundreds of time! ( saya buat model development, guna statistical equation ). Yet, it was still failing each time. (kita kena achieve kepada satu indicator nak menunjukkan "awak dah berjaya, cukup dengan eksperimen, sila buat discussion research awak sekarang!".

Pada satu perasaan saya rasa, memang silap kot research saya ni. Memang dah gagal betul ni. Tak boleh awarded master degree ni nih. Kena quit belajar ni. Sambil pada tu pihak office tempat saya bekerja dah mintak surat penjelasan status research dan status pengajian. Apa yang nak dijelaskan? Hundreds time of experiment failure? Saya nak berpegang pada dahan yang mana pun saya tak tahu masa tu.

Therefore, saya diam. Tak menjawab surat (ketika tu tengah pregnant kan Zaqwan 7-8 bulan). Saya pergi beranak je dulu. Selepas tu nanti la kita figure out what to do what to defend. Tapi ye lah, macam saya katakan tadi, the tribe has spoken. Sebelum apa-apa, the decision has been made.


Walaupun saya belum officially digagalkan oleh pihak universiti saya belajar (UiTM), tapi storyline saya tu dah nampak seperti failure kan? Saya admit kesalahan dari pihak saya, dan bawa diri sahaja lah.

Betul perasaannya memang saya betul-betul tak boleh nak kata. Gaji saya ketika itu adalah RM4000 lebih kurang (sebelum tolak KWSP bagai tu lah rasanya). The next month, Nada. Kosong. Zero. Saya tak menyimpan (Difahamkan dalam simpanan kita perlu ada wang yang cukup untuk menampung kehidupan selama 6 bulan sambil mencari kerja baru - Maksudnya kalau expenses sebulan kita adalah RM2500 untuk bills dan makan minum, sepatutnya kita kena ada at least RM15 000 dalam simpanan). Tapi saya takda simpanan. Langsung!

Berhenti kerja (sebenarnya term lebih tepat adalah pecah kontrak - Orang yang dibiaya pengajian dengan scholarship akan tahu apa akibatnya bila breach contract). Hutang pecah kontrak.

Demotivated. Emotional depressed / down. Research ke laut. Jobless pulak. Ini kisah bulan Ogos tahun lepas. Bulan yang sama (atau bulan September kot), masalah perkahwinan semakin meruncing pulak. Proceed untuk decision bercerai pulak. And again bulan Oktober 2013 tu:

Research ke laut. Jobless. Hutang pecah kontrak. Janda anak dua.  

What is worse than these?

Betul gelak tawa orang, dah jatuh terduduk baru kenal Tuhan. Sumpah. Memang betul rupanya. Daripada perasaan dalam hati tu sangat seperti ada satu batu yang berat sehingga sedikit-sedikit Allah tolong tunjukkan pintu keluar. Memang sedikit demi sedikit. Tapi ada pengorbanan yang kena buat.

Saya reorganized balik kehidupan. Apa matlamat saya sekarang? Apa nak dibuat dahulu? Saya cuma ada degree sahaja. Macam mana nak bayar hutang (nak mulakan cari kerja dengan sijil ijazah memang boleh, tapi nak dapatkan kehidupan sambil bayar hutang dengan gaji degree agak sukar saya fikir)

So, saya teruskan pengajian. UMP sacks saya tapi UiTM tak (Note: Pengajian master degree saya di UiTM). Sambung balik experiments yang fail tu. Supervisor tawarkan saya menjadi research assisstant di UiTM. Gaji anggaran RM65/day x 20 hari (sabtu ahad x kira) adalah dalam RM1300/month. Saya kena korbankan berpisah dengan anak-anak. Saya di Shah Alam. Anak-anak di Kuantan. Setiap hujung minggu saya naik bas ke Kuantan. Zaqwan 5 bulan masa tu. masih menyusu badan. Pada sebulan pertama saya masih cekal hati sibuk pam susu masuk peti ais, bawak tong picnic penuhkan air batu untuk bawak balik stok susu kepada anak. Tapi sebulan jela. Lepastu saya dah tak larat asik sibuk mencari peti ais saje.

Sehingga sekarang pun saya masih lagi sebagai research assistant untuk kontrak grant yang lain. Gaji naik sikit la RM1500/month. Daripada biasa hidup dengan gaji tinggi lepastu merudum tadak income langsung selama 3-4 bulan kemudian ada la income sedikit kan.. Allah.. Saya berdoa jangan lah ada orang lain lalui apa yang saya lalui ni. Macam mana nak squeeze kehidupan supaya cukup dengan RM1300 - RM1500 tu. Tapi sebenarnya ada tangan-tangan yang membantu. Pada masa ini saya melihat, saya ada rakan-rakan masa saat saya jatuh. Dari sudut bantuan emosi, ada kawan yang beri sedekah. Malu. Saya dah sampai kepada stage 'orang lain kena bantu' dan saya terima sedekah orang. Pernah tetiba ada la duit dalam account saya. Saya tak buat phone banking (Maybank) so x bole trace siapa yang memberi. Punya turun naik berulang mesin atm sebab saya kurang pandai nak register phone banking (ye, nak trace tangan-tangan gelap yang sedekah duit dalam maybank kita, kita hanya bole trace bila dah register phone banking). Akhirnya, saya telefon customer service. Rupanya si polan , si polan ni yang masukkan. Ucap terima kasih le. Saya simpan niat; Allah, masa aku jatuh Kau hantar 'tangan-tangan' untuk tolong redakan kesesakan aku. Tolong berikan peluang untuk aku juga mampu jadi 'tangan-tangan' kepada kawan2 ku yang lain.

Ketika bekerja dahulu saya ada satu bad habit. Saya pernah ditawarkan (dan saya terima) 2 credit card Maybank. Maximum RM5000 aje pun. Setiapkali bergaduh dengan suami, saya akan keluar shopping. Belanja diri sendiri. Pernah satu hari tu saya spent lebih RM1800. Shopping bodoh-bodoh aje pun untuk kepuasan diri sendiri. Baju-baju Dorothy Perkins, H&M, Topshop, La Senza, kasut Clarks. Sekali beli tu banyak-banyak macam orang kaya. Itu kejadian tahun 2011 dulu. Dan tahu tak, pada tahun 2013 sehingga sekarang 2014, dah takda baju-baju tu saya tak pakai dah kecuali 2 shirt Topshop warna hitam dan putih saya cuma buat jadi baju alas di dalam baju lain yang saya fikir macam jarang-jarang sedikit. Yang lainnya tak layak dipakai sebab jenis fit-fit, sexy-mexy. Sehingga ketika masuk bekerja, saya dah cecah maximum credit card, saya tamatkan credit card, gunting credit card dan cuma membayar riba nya sahaja. Pada hari saya berhenti kerja, baki hutang credit card saya ada lebih RM1500.

Tapi awak-awak tahu tak, pada masa entry saya ni ditulis, balance hutang credit card tu cuma tinggal RM277. Saya cuma tunggu gaji yang akan masuk sikit hari lagi ni (mungkin hari ni!) untuk habiskan bayar riba tu dan tobat dah saya taknak terima tawaran mana-mana credit card lagi dah!


Ya Allah.. banyak sungguh pelajaran yang saya terima masa jatuh tersungkur ni! Masa ni jugak saya berkenal semula dengan public transport. Naik bas bersesak dari rumah ke UiTM Shah Alam. Saya pernah ceritakan sebelum ni saya buat Rapidcard untuk berulang-alik naik bas dengan tambang paling murah. Mujo le cerdik jugak haa.. Reti nak cari alternatif paling murah! Sekarang saya duduk di Putrajaya. Dari Putrajaya ke Shah Alam saya perlu menaiki 6 bas untuk pergi dan 5 bas untuk balik. Perjalanan pergi adalah 3 jam. Perjalanan balik juga adalah 3 jam.
  • Rumah - Putrajaya Sentral (Nadi Putra)
  • Putrajaya Sentral - Giant Kelana Jaya (Rapid U43)
  • Giant Kelana Jaya - Sunway Pyramid (Rapid U623)
  • Sunway Pyramid - PKNS Shah Alam (Rapid U62)
  • PKNS Shah Alam - Seksyen 2, Shah Alam (Rapid U80 / T601 / T529)
  • Seksyen 2 - masuk ke UiTM (Rapid T603 ataupun bus free Etika Delta yang disediakan pihak universiti)
Perjalanan balik juga sama cuma saya skip bas U62 tu sahaja. Dari Federal Highway saya bole terus naik Rapid U623 ke Kelana Jaya. Saya tengok jam, 3 jam. Kalau drive dari KL ni dah boleh sampai ke Kuantan pun ha! Dan pada waktu bas penuh dan saya perlu berdiri. Saya ni pendek, orang kiri kanan tinggi-tinggi. Kedudukan hidung saya ni paras-paras ketiak dorang saje. Pendek-pendek je saya ni tarik nafas sebab ketiak orang-orang balik kerja tahulah camne kan! Berlari dari satu stop kepada stop yang lain, jalan laju-laju naik jejantas tapi tetap ketinggalan bas juga depan mata. Saya mengharapkan Allah pandang kesabaran dan kesusahan saya.

Memang ada juga ketika-ketika kemarahan saya datang membuak (saya suka panggil sebagai hasutan-hasutan syaitan dalam monolog). Saya mengeluh; saya bersusah payah turun naik bertukar-tukar bas, ketiak basah berpeluh berlari kejar bas untuk keluar bekerja nak cari rezeki tapi ada orang lain senang-senang je bercinta dengan suami saya, cantas kehidupan saya, berkahwin dan dapat naik duduk sejuk-sejuk dalam aircond Honda Accord. Pernah beberapa kali saya merasakan yang diambil itu adalah hak kehidupan saya. Ya Allah, tiba-tiba hatred tu datang, rasa nak marah, tak bersyukur dengan kehidupan sekarang, cursing dalam hati.


Tapi kan.. Allah tu sayangkan saya. On the spot Dia datangkan sorang pakcik buta masa tu dekat bus stop. Saya dengar dia bercakap-cakap seorang tapi kurang jelas. Jadi saya datang dekat dengan dia. Rupanya dia bertanya-tanya; bas ni pergi mana? bas ni pergi mana? Dia dengar bunyi bas depan dia. Tapi dia buta. Dia bertanya-tanya in case ada orang sekeliling yang terdengar pertanyaan dia tapi orang lain cuma lalu lalang sahaja. Saya datang dekat, bagi salam dan tanya bas apa dia nak naik. Saya pun tawarkan diri untuk bantu dia tengokkan bas yang dia nak naik. Kami naik bas yang sama pun ke Shah Alam.

Sambil menunggu tu saya sebak gile rasa dalam hati ni. Saya marahkan kehidupan saya yang bersusah payah ni, tapi pakcik buta tu lagi kesian. Dia nak ke satu tempat tapi dia perlukan bantuan orang ramai yang dia tak kenal pun. Setiap hari dia keluar rumah dia sendiri tak tahu dapat pertolongan tak haritu untuk kenalpasti bas? Kenapa saya tak boleh bersyukur nikmat yang Allah berikan pada saya? Cukup sifat, mudah berjalan, dan berlari. Ada mata boleh melihat. Naik je bas, memang saya takboleh hold lagi dah. Memang saya menangis rasa bersalah sangat sebab x reti bersyukur keadaan saya. Nasib baik lah bas x ramai orang pun. Nikmat Allah yang mana lagi yang saya nak dustakan?

2 kali kejadian seperti ni.. Kali kedua ketika saya turun bas dah sampai Seksyen 2, Shah Alam. Sorang kakak buta berjalan. Tapi dia buta. Dia tak nampak mana pintu bas untuk tanya kepada pemandu. Dia berjalan dekat dengan badan bas. Saya tanyakan Puan nak ke mana naik bas apa? Dia nak ke Seksyen 19. Saya jawab bas saya turun tu tak pergi ke Seksyen 19. Saya tawarkan diri nak tunggu bas dia sama-sama. Dia kata, kasihan nanti menyusahkan saya tapi saya tak kisah pun. Saya dahulu kerap naik bas yang sama dengan kakak ni tapi tak bertegur pun. So sambil tunggu saya berbual-bual. Dia sebelum sampai ke Shah Alam, dia naik monorail, naik bas U80 ke Shah Alam, dan another bas ke Seksyen 19. Bekerja di Seksyen 19.


2 kali perasaan marah saya kepada susah payah kehidupan dan marah kepada orang, 2 kali tu jugak Allah datangkan orang buta pada saya. Macam, nak mengadu sangat kau susah, tengok sendiri orang buta ni susah macam mana? Sentiasa kena orang bantu. Kalau orang tak bantu? (Sedangkan dalam gelap malam selepas tutup lampu nak kembali ke katil pun banyak kali saya terlanggar almari la, tersepak mainan basikal anak lah - bukan senang nak jadi orang buta. Even tangan kau dah teraba-raba untuk protect diri daripada berlanggar, perut / pinggang kau tetap melanggar jugak sebab tangan meraba kau tu rupanya angkat terlebih tinggi!)

Selepas pada tu saya dah tak berani nak marah-marah kata orang cantas kehidupan saya. Kalau kehidupan saya tak berubah, saya tak belajar erti hidup susah, susah saya nak appreciate kehidupan. Lagipun orang yang beriman, selepas dia terbuat sesuatu yang affected kepada kehidupan orang lain, tak mungkin Allah akan bagi hati yang rasa senang. Akan ada kejadian-kejadian yang Allah susun untuk suka duka dia. Tak pernah ada orang yang hidup gembira selepas pecah amanah harta syarikat. Tak pernah ada  orang yang hidup senang lenang hatinya selepas membuat khianat. Walaupun kita nampak macam ok je.. Seperti hidup menongkat langit sahaja tapi sebenarnya dalam hati dia tu Allah sedang berikan pengajaran.

Tahu kan Robin Williams yang mati bunuh diri baru-baru ini. Siapa lagi yang bunuh diri? Kurt Cobain? Marilyn Monroe? Nama-nama tu cukup gah dan antara yang terkaya di dunia. Tapi mainan dalam jiwa dan dalam hati tu yang bercelaru buat diorang amik decision untuk tamatkan hidup. Jadi betul tak statement, kekayaan dan harta dunia bukan penentu kebahagiaan orang?

Suami disapu atau tidak (konsep sebenar adalah mahu dikongsi - mahu nikah senyap-senyap belakang pengetahuan saya tapi selepas saya tahu, saya undur diri untuk beri laluan), saya tetap juga akan jobless jugak dan melalui series ni jugak dan tak mungkin hutang berlembang tu akan ditanggung suami pun. Jadi tiada base nak cakap kesusahan ni berpunca dari orang. Tapi nature nya seperti lebih relief kalau pin-pointed kesalahan kepada orang, kan? Mungkin jugak kan kesusahan saya kali ini adalah pengajaran atas kesilapan-kesilapan saya yang lalu, kan? Jadi berlapang dada aje lah. Apa lahh nak sangat naik Honda Accord orang. Harta orang tu. Hidup ni setakat nak naik kereta ke atau nak belajar mencari syurga? Rezeki saya selepas bercerai dan berhenti kerja pun ada. Setahun dah saya survived rupanya.
  • Hutang credit card pun dah boleh langsai (InsyaAllah sikitt je lagi)
  • pergi bercuti boleh (walaupun atas tiket present paper di conference), 
  • anak-anak yang menawan hati, 
  • masih boleh gembirakan anak-anak pergi makan di luar (walaupun dah bukan di tempat yang mewah. Setakat nasi ayam Uncle Jack RM3 (siap free ais krim) di Giant. Makan Secret Recipe pun pernah. Order spaghetti carbonara satu sahaja dan air green apple kasturi satu. Kongsi 3 beranak. Biarlah saya cumadapat makan beef strips, sedikit sahaja balance spaghetti, dan kuah carbonara tu pun x pelah. Yang penting kami makan di Secret Recipe!
  • picnic di pantai free bersama anak-anak
  • naik kapal terbang pun boleh dah beberapa kali (KL - Kuantan aje la - ditanggung beres oleh kakak dan ayah saya. Paling murah RM75 aje pun satu perjalanan. Tapi nak bandingkan dengan RM28.50 tiket bas, saya akan mula berkira-kira kalau guna duit sendiri), saya sampaikan boleh tunaikan impian anak saya (Qaiser) untuk naik kapal terbang tau - kesian sangat bunyi hajat hati dia tu nak naik kapal terbang. Dah lama dia simpan impian ni tau! 
  • Drive kereta BMW pun pernah beberapa kali (walaupun setakat jadi driver kepada ibu susuan Zaq dan anak-anak). 

Amacam? Ada gaya tak? Haha. Tangan jela yang bergaya

Point saya dalam entry adalah: Allah tahu nak letakkan series kejadian-kejadian dalam kehidupan kita. Setiap kejadian tu sebab Dia nak mengajar kita bukannya nak mengena atau membalas kita. Bukan orang lain yang bersalah atas apa yang berlaku pada diri kita sebaliknya kita yang memilih jalan itu. Rezeki Allah ada di mana-mana dan sememangnya cukup untuk diri kita yang penting belajar bersyukur dan keraplah istighfar. Bantuan Allah akan datang.

Pada saat saya jatuh ni, hati saya lebih terang melihat nikmat-nikmat kecil yang selalu saya terlepas pandang dahulu. Kebolehan diri bernafas, bergerak, keceriaan anak-anak, kesihatan tubuh badan (sungguh tau. Masa ketika saya berulang alik bas ni memang saya keletihan tapi badan saya sihat takda demam, batuk, atau selsema. Allah letakkan keadaan kesihatan saya yang merudum kebetulan ketika saya di Kuantan sedang bercuti rehat).

Dan pengajian saya juga tak terbengkalai. Dalam pada kesusahan tu, Allah datangkan penyelesaian dan experiment berjaya. Entah yang ke berapa ratus kali ntah. Ntah-ntah dah cecah seribu trial jugak kot. Pengajian kembali on track cuma perlu siapkan correction sahaja sekarang. Tak pelah saya hilang kerja tapi tidak pengajian saya. Walaupun sekarang masih belum ada rezeki dapat kerja lagi dan kontrak research assisstant pun akan tamat end of September nanti. Saya percaya pada Allah.

Saya rela dan memang saya mengharap Allah pegang perjalanan kehidupan saya. Jangan sekali-kali Dia lepaskan kehidupan saya kepada tangan dan fikiran saya sendiri semata-mata.

Saya doakan awak semua berjaya. Dalam kehidupan ni tiada satu pun balasan Allah. Kesemua suka dan duka kita lalui hanyalah ujian dan dugaan daripada Dia. Berdoalah. Dia memang suka bila kita berdoa. Dia je pemakbul doa-doa kita.

Terima kasih kepada rakan-rakan yang teman saya menangis dan membantu saya. Awak orang tak pernah putus dalam doa saya, terutamanya ahli keluarga saya sendiri.


Satu pesanan daripada sorang kawan saya; Allah bagi ujian ni pada kau, Qast supaya pada masa akan datang bila diuji lagi kau dah ada pengalaman dah tahu macam mana nak handle, dah tahu manage dan dah terbiasa letakkan pergantungan tu kepada Allah. Kau takkan terlampau emotional down sebab kau dah face kesusahan pun dah. Dia bagi ujian sebab lepas ni Dia nak bagi kau kejayaan paling besar yang kau tak terduga. Dan pada masa tu kau boleh fikir sendiri yang: suatu masa dulu aku pernah jatuh terjelepuk sampai perlu mengharap pada bantuan orang. Kau takkan meninggi diri sebab kejayaan kau in the future adalah hasil daripada bantuan-bantuan orang lain sebenarnya.

Dan itu sendiri buat saya berfikir sendiri: Kesemua nikmat yang saya kecapi sebelum ini bukan hasil titik peluh saya sendiri so takda layak saya nak claimed "susah-payah aku usaha untuk sampai kepada stage tu tapi orang lain senang-senang sekali petik je demolished everything" sebab mungkin juga dahulu saya berjaya dengan bantuan dan sokongan orang lain dan sudah tentu juga dengan pertolongan Allah SWT sendiri yang memudahkan perjalanan ke arah nikmat tu sendiri. Tiada istilah susah payah usaha sendri. Semua hanya Allah tolong permudah dan orang lain yang sama membantu.

Allah.. Allah.. kerdil sangat kita ni sebenarnya, kan?



Manis Bicara dan Budi Bahasa

2
COM
Menegur untuk kebaikan
Statement ni selalu sangat saya dengar dari kecil.
Marah kerana sayang
Start dari kecik lagi especially dari zaman sekolah kanak-kanak dulu sebab cikgu selalu marah-marah. Kenapa cikgu marah? Sebab cikgu sayang nak kamu semua jadi pandai.
Boleh jadi saya pegang kedua-dua statement ni sehingga dewasa, kerap melihat kejadian dan interpret perkara yang sama. Sehinggalah saya sekarang masuk usia 30 tahun (Belum betul-betul 30 tahun lagi.. Bakal 30 tahun..), saya fikir reason nya bagus untuk orang tu berubah ke arah kebaikan tapi kebanyakan cara yang diambil agak kurang tepat.

Seni menegur.

Pada sekitar tahun 2009 lebih kurang saya mula terbaca dan buka mata cara menegur orang tapi masih disayang/disukai orang. Walaupun beberapa ketika kerap juga gagal caranya kan.

Saya berikan satu contoh. Ini adalah mukaddimah comment daripada external examiner semasa saya viva awal bulan Julai haritu:


Nampak tak seni menegur Dr Khoo tu bagaimana? Kita mulakan dengan sedikit puji lepastu baru lah tegur nyatakan di mana kesilapannya.

Kalau dari sudut akademik, saya berikan contoh sekadar dari pemerhatian saya lah (pernah masuk dalam line academician ni..). Panel presentation tu (kebiasaannya of course lecturer) seringkali harsh dalam memberi komen2 kepada student.

Even baru-baru ni ketika berlangsung conference di UiTM (IPGS 2014– International Post Graduate Seminar), saya sengaja masuk ke salah satu bilik pembentangan. Ya Ampun, panel tu (lecturer berpangkat Dr by PhD – setahu saya graduate sekitar 2010) agak annoying dan kasar ketika menegur. Mungkin itu cara dia la kan. Tapi yang present tu pun sahabat saya, lecturer dari universiti lain juga.. Semacam nak kata; research yang awak bentangkan ni salah ni.. awak salah buat ni..!

Sebab tu lah saya kerap diingatkan kawan-kawan supaya tak perlu join conference organized di universiti-universiti begini. Lebih baik pegi present paper yang diadakan di hotel-hotel! Makan lunch pun sedap. Yang utamanya adalah, semua orang dipandang sama level. Takda kena hentam pun. Yang ada cuma budi bahasa berbicara di samping memberi cadangan untuk cconsideration.

Orang-orang yang menegur dengan berseni ni kan.. Kebanyakan nya foreigner (orang putih la). Kalau Malaysian, biasa panel yang pangkat-pangkat tinggi masa dah bertahun-tahun pegang title Prof. Lebih tinggi pangkat mereka ni, saya dapat lihat diorang sangat2 lah down to earth.

Saya cuba juga nak apply seni menegur macam gini. Kadang teringat buat lah. Tapi saya sendiri dah biasa dengan nature “tegur terus cakap mana busuk nya” tanpa diberi credit puji-pujian terlebih dahulu. Itu belum masuk intonasi menegur lagi kann?

Ada lagi sorang, saya suka cara tegurannya: Ustaz Ebit Lew.

Siapa perasan? Setiap kali nak ajak anak-anak muda yang ‘agak rosak’ untuk berubah, dia puji kata baik.. Allah sayang mereka bla bla bla.

Jom kita simpan azam untuk praktikkan seni menegur dalam kehidupan harian kita! Of course, saya sendiri dah cuba mulakan dengan anak-anak..

p/s: Alhamdulillah, oral examination (Viva Voce) saya berjalan lancar, dapat minor correction. Dibuat pada bulan Ramadhan dan berlangsung sekitar anggaran 2 jam termasuk Q & A. Doakan saya untuk berjaya graduate ya!