Pit Stop

0
COM
Dekat Facebook dah ada banyak saranan para pemikir dan penceramah bebas mengenai hentikan rancangan tv yang menari berjimba-jimba sempena hari raya tu. Ekoran beberapa peristiwa besar yang bersangkut paut dengan Malaysia lah termasuk MH370, MH17, dan peperangan bumi Gaza, Syria dan beberapa kawasan lain.

Allah.. tak sanggup saya nak tengok gambar2 mangsa yang majoriti nya terdiri daripada kanak2. Tapi saya tahu. Zionist tu memang merasakan anak2 kecik ni sebagai musuh utama. Dorg takut bila besar nanti anak2 ni akan sama naik menambahkan bilangan army al-Qassam. Itu yang paling dorg takut.

Tapi kan, kita yang masih hidup dok pung pang pasal humanity, kita sedih dengan jenazah x cukup sifat anak2 ni. Sedangkan dorang sekarang dah comel-comel bergembira bermain di alam barzakh. Ini bukannya kisah hantu yang mati terkatuk kapak di kepala, roh pun sama naik berlegar2 dgn kapak tersemat kat kepala. Dorg as-Syahid dan ahli2 syurga.

Setakat ni saya belum melihat statement keluarga Muslim MH370 dan MH17 yg meratapi mangsa; "raya tahun ni x bermakna lg tanpa si polan si polan". Sejak2 ni banyak peringatan2 drp ahli bijak fikir berkaitan hukum dan adab. Kejadian dan kehidupan ni Allah yang atur. Dan sebenarnya kesedihan yang merentap selera makan selera tidur sehingga kitaran kehidupan berbeza daripada kehidupan normal, itu juga dh kira tak meletakkan sesuatu kepada yang hak (saya x pasti hukumnya jatuh berdosa atau tak).

Ada satu statement yg dh lama wujud dan kerap diingatkan oleh mana2 pakar motivasi dan penceramah: org yg meninggal dunia terputus dgn dunia kecuali 3 perkara; doa anak yg soleh, sedekah amal jariah yang pernah dibuat semasa hayat, dan ilmu yang bermanfaat.

Untuk sahabat2, kenalan, dan saudara mara saya yang dah pergi, sebolehnya saya cuba ingatkan apa pesanan dorg pernah berikan dan cuba amalkan. Saya teringat pesan Prof Dr Muhaya, kalau kita ada idola, tak payah sibuk nak amik gambar bersama. Takda guna satu sen pun. Minta nasihat dan amalkan. Begitu cara kita tunjukkan kita suka dan syg kpd mereka tu.

Saya teringat arwah atuk yang meninggal dunia tahun lepas. Tapi saya jarang balik kampung dah tak boleh nak recall apa nasihat2 arwah atuk.

Sebelum tu arwah mak mertua (ex) yang meninggal dunia juga pada tahun lepas. Byk sgt pengajaran saya boleh amk dr kehidupan arwah mak (ex) sbb setahun++ juga saya duduk bersama arwah mak mertua (ex) sehingga arwah meninggal dunia. Sehinggakan sebenarnya masa saya lebih banyak spent bersama arwah berbanding bersama suami (ex) di rumah.

Saya kerap terjaga awal2 pagi nak pegi shee shee. Selalu nak ke toilet saya nampak lampu bilik arwah mak menyala. Selalu nampak menyala saya curious pegi intai. Rupanya solat sunat 2/3 malam. Banyak kali tengok, saya pun ada terdetik nak test jugak apa rs bangun semata nak solat sunat ni? Walaupun sekarang bukanlah amalan tetap, bila ada banyak masalah, hati runtun tu jd amalan lah sekejap.

Arwah selalu tegur pakaian saya nak keluar rumah ikut bentuk badan. Kadang2 terasa hati jugak dgn teguran tapi telinga babe lagi takmau dgr, kan? Tp Allah design life sy dengan ujian itu ini sehingga saya menjurus kepada memilih nak belajar berubah sedikit demi sedikit. Kadang2 tgh pakai 'khemah bergerak' ni (jubah pakej dgn wide shawl), saya mengejek diri; "dulu org tegur tak mau dgr. Tengok. Tak mati pun pakai longgar2, kan?". Hehe.

Kalau nak raya ni, sedar2 je ada sepasang baju kurung baru dh siap tergantung dalam almari. Kain cantik saya suka tapi saya selalu mengeluh; "alahai kenapa mak jahit besar ni". Dalam hati jelah. Mulut senyum cakap terima kasih mak. Nanee suka.

Sekarang ni (2014) tahu tak, kurung moden yang fit2 tu yang saya gemar dulu2 tu, dress yang fit2 ikut body tu belaka saya dh tak boleh sarung lg dah. Kalo x nampak berbenjol di perut mcm pregnant 3-4 bulan, mesti jahitan kainnya pulak mcm dh nak tertetas!

Antara satu ilmu yang arwah turunkan kepada saya. Mungkin elok berguna juga pada awak2 sekalian:





Doa ni arwah ajarkan pada saya selepas sama2 menangis. Bulan Ramadhan 2 thn lps kot. Untuk didik diri bersabar katanya. Beria laa saya hafal sebelom tdo dan selepas bgn. Msh lg kdg amal kdg x.

Kalau awk amalkan, saya dpt saham, arwah juga dpt saham pahala :)

Bila ada rakan2 terdekat yang kehilangan ahli keluarga, sahabat, atau saudara mara, saya selalu berharap dorang (termasuk saya) seboleh2 amalkan apa pesan org yg dah meninggal tu. Dgn harapan, akan ada org lain yang buat perkara yang sama untuk saya juga.

Ketika masih hayat dorg, kita selalu tanak dengar kata, berasa kita paling betul, love-hate relationship kecik hati bagai.. bila dorg2 dah takda sebenarnya apa perasaan yang datang adalah: tak rugi pun kalau kita mengalah dulu. Sbb skrg kita buat jugak apa pesan mereka dahulu.

Dorang dah masuk pit stop kedua. Kita masih di pit stop pertama. Kita masih ada kesempatan nak recharge amalan2 kita sebagai bekalan ke pit stop kedua nanti (alam barzakh). Saya mencari lah lubang di mana nak salurkan ilmu yang berguna.

Selamat Hari Raya. Maaf zahir dan batin.

Saya tutup dengan satu lawak nak buat awak2 semua senyum:



Saya dan teman pergi ke Alamanda. Menonton wayang (The Fault in our Stars) dan window shop. Waktu jalan laju2 menuju ke kereta tu kawan si Anie (kawan sebelah saya dlm gambar tu) ternampak kami. Mungkin dari jauh agaknya.

Selepas itu dia texted:



Sampai hati kan dia kata saya ni emak nye kepada Anie?! I was like... WHAT???

Itu adalah salah satu dugaan lah. Geng macik2 aji je pakai labuh gitu. Padahal kitorg dah la bersiap ala segera nak kejar timing wayang. Dan dalam GSC kan sejuk. Saya bukak shawl balut jela badan. Dah keluar buat tudung semula. Tapi emak?? Memang sampai hati lah. Anie muda setahun je dr saya.

Dan satu perkara baik pakai jubah ni kan, saya mudah dapat seat dalam bas yang penuh. Akan ada org bangun utk bagi seat pd saya sebab igt saya pregnant! Org dah bagi, rezeki tuhh. Budaknya pun muda lagi gagah perkasa. Saya pun duduk jela teruss! Terima kasih la dikk. Akak nak bagi pahala pada kau tuh.

posted from Bloggeroid

Movie Review: The Fault in Our Stars

4
COM
Setiap bulan, akan ada satu masa yang saya letih nak pretend saya seorang yang kuat. Cycle dia anggaran every 3 to 4 weeks. I've been working hard since last erm.. October may be..? (2013). Been a very strong person to pursue my dreams, live my life etc. (Ok, tiba2 kau pegi brokenlish ni pehal?). Bukan nya kena pada waktu datang bulan sebab waktu yang tak berkenaan pun kadang2 ada je keletihan emosi.

Saya pernah bermonolog; Ya Allah. Kalau tengok aku jauh dari Kau, tlg tarik aku balik. Dan saya salu memandang setiapkali datang saat "keletihan2" tu adalah satu jentikan dari Dia. (Ok, kau boleh kata aku: freak). Bila sampai masa tu, I need my close friends. Hamburkan kemarahan, kesedihan, menangis sama2 dalam telefon, berakhir dengan nasihat dan pesanan kepada masing2: kau bgn tgh mlm krg pegi solat. Kau baca ayat ni sekian-sekian-sekian etc.

Benda tu mcm migrain. Sebelum emosi tu nak merebak besar, kau dh boleh sense dah; "ni macam nak start dh ni..". (Fine, katalah aku ni 'freak'. Lagi)

Ok. Saya dh hold satu perasaan berat dlm hati tu dh beberapa lama (hari) but been busy. Blk rumah dah penat dan tido. Awal pagi rushing berkejar bas. Dan harini saya consider I need rest. Kwn saya ajak tgk movie. Dia belikan tiket dan saya cuma expect; oh love story. Whatever.

Denk you, Ani. You made me watch this movie. Saya tak tahu kena sampuk jin sedih mana ntah. Saya boleh menangis yang suk sek hingus dalam movie even dah habes movie pun masih sambung lagi sikit. (Jarang sangat sy pilih cerita sendu sbg pilihan dlm movie. Kalini terkena sebab org carikan tiket)

The Fault in Our Stars

Movie ni based on novel. Mengisahkan ahli2 dalam kumpulan cancer survivor. Tapi cerita bertumpu kepada 3 org je. Hazel and Augustus dan sorg lagi ntah sapa nama. Dah, tanak cerita panjang nanti buat spoil aje.

Cuma nak kata, movie ni bawak message yang positive untuk cancer survivors. Live your life. Make fun of your illness. Dont keep it to your heart. Be positive. You'll die and be forgotten by people but if you are still alive, do live.

Ada satu ayat tu dia sebut, hidup ni bukan nye "kilang pemakbul hajat". (Dia cakap omputeh la). Kalau kau dapat, kau dapat lh. Ada antara wish kau yang kau takkan dapat pun dalam dunia.

Msh membawa kisah cinta antara 2 org ni. Hazel kanser paru2 kot. Ada air kerap tersimpan dalam paru2 buat susah nak breathing. Gus (Augustus) ntah kanser apa kt kaki sampai kena pakai kaki palsu sebelah (dia berasa mcm Cyborg). Another friend. Something wrong with his eyes. Makin lama makin kabur then finally jadi buta. Common plot, Gus plg strong tp ada masa dia "lemah" dan mati paling awal antara semua.

Dunia ni bukannya kilang pemakbul hajat. Itu pengajaran untuk saya harini. Cukup sudah menangis bulan ni. Emosi, kita jumpa lagi bulan depan.

Korang boleh tengok trailer nya di sini: The Fault in Our Stars - Youtube.

Ini adalah satu cerita yang; saya dah tengok kali pertama dan saya sanggup nak ulang tengok lagi beberapa kali dalam sela masa yang dekat. Saya tak mungkin akan bosan. Full of messages (bagi saya). Dan tak rugi RM8 harga tiket.

Baru lagi keluar. Pilihlah movie ni!
posted from Bloggeroid

Laman Seni 7 ( no admission fee! )

2
COM
This is totally cool! A place where you can get 3D art with free entrance. (Unlike nearby i-City - section 7 you hv to pay around RM10 per person to enter the 3D Trick Art Mesuem)

Enjoy some of the cool pics ya darling dears!




At beach with a friend. I have to cover my "baby bump" with a star. But hey, she's covering her "baby bump" too with her hat! Haha ;-)





My UiTM colleague (Lia) with "global warming" theme





Oh I love this broken mirror pieces!




Yours truly selfie. Now this photo became my current Whatsapp profile :)




My other colleague ( Husna ) with 3D words. Can you read it? -Seksyen 7 . Y with no tail. And tribute to MH370 painting.





Teng-teng; my favourite childhood game!





Another childhood game; snake and ladder dice board game! I think they should provide a giant dice too





Toilet. Guess the artist purposely paint stand-up urinal for ladies toilet. Hmm?





A funny message on the door.

- Poo poo at sitting toilet : RM1
- Poo poo at squart toilet : 50 cents
- Bathe with soap : 50 cents
- Bathe without soap : 30 cents
- Brushing teeth : 20 cents
- Shee shee : 30 cents. Extra longer time: 50 cents (haha!)
- Washing face : 20 cents





This one is beautiful too! (I mean the painting. No me. Tssk!)





Yours truly in a hippo mouth. Again I have to cover the "baby bump" *sigh* .





Pretending interview session with Husna.





Lia at the 'park'





Friendly reminder for smokers ;)





Ramli Sarip; the Malaysian performer





3D puppet





All these paintings are at Section 7, Shah Alam. it is so easy to reach here. Set your GPS to find MBSB Seksyen 7, Shah Alam. These street arts are just behind MBSB. FREE entrance fee.





Next, buka puasa! (Break fast) at Sharin Low Restaurant. Totally delicious especially the tomyam and Chinese pancake. I always enjoy good foods. No wonder the "baby bump" still appears even though Zaqwan is 1.2 Y.O :D

Btw, come to Seksyen 7 and take time to visit Laman Seni 7 ok! There is another street art Seksyen 2, Shah Alam too but I never been there yet. Next time perhaps...
posted from Bloggeroid

Book Review: Rasulullah is my Doctor dan Allah Doktorku, Wahyu Ubat Penyakitku

4
COM


Saya rasa semua orang mesti tahu kan buku yg pertama ni sokmo dah glamer; hasil tulisan Jerry D. Gray. Di Kuantan buku ni memang sold out di mana2 kedai buku (Popular, MBS).

Memang buku ni saya rasakan perlu ada di setiap rumah. Sebab dia banyak list petua2 sunnah, petua2 guna barang yang sedia ada di keliling rumah (dalam peti ais). Siap berikan contoh buah/sayur dan apa khasiat nya. Pendapat saya mungkin lebih elok kalau section dibahagikan mengikut jenis2 penyakit. Lebih senang nak rujuk kan? Tp ye lah. Ikut nama buah/sayur/bahan lebih nampak teratur sebab kadang2 utk penyakit yang sama, berkongsi 2-3 jenis buah (banyak petua).

Satu yang saya kurang gemar adalah kerapkali penekanan pasal: "Konspirasi Yahudi laknatullah utk menjatuhkan umat Islam". Ada ketika plk "Doktor yang hanya mementingkan bla3 (spt kewangan)". Maksud saya banyak kali penekanan yang negatif. Semua org tahu Yahudi memang ada agenda buruk jangka masa panjang untuk umat Islam. Tp highlighted keburukan dorg memanjang buat saya agak jelik.

Satu contoh: Agenda Yahudi war2 kan susu lembu lebih bagus banyak khasiat bagai sehinggakan sunnah nabi terhadap susu kambing x diambil peduli pun. Instead of nak war2 kan "Ini konspirasi Yahudi punya kerja", kan lebih elok cakap 'khasiat susu kambing lbh besar berbanding susu lembu bla2. Supported by scientific journal la misalan kata.

Buku ini juga kerap cakap; Kajian dr Finland (let say Finland lh..), membuktikan bahawa:... Tanpa citation statement tu kurang bermakna kan? Sebab Jerry D Gray tulis buku. Bukannya stkt article blog picisan mcm saya ni.

(Ye lah. Kau sibuk nak cari burok org kan?). Hehe.

Saya stress membaca dengan kerap hentaman2 terhadap Israel dan para doctors. Mmg Israel Yahudi tu huduh perangai tp tak perlu tekankan berulangkali. Saya fikir byk method yg lain nak tarik perhatian pengguna terhadap isi2 (khasiat) pemakanan sunnah daripada tetap nak kaitkan dengan konspirasi Yahudi.

Buku ni jugak menyentuh bab "tak perlu lah nak vaccine anak.. etc", cadangan ayat ruqyah nk halau jin, cadangan cara senaman mata supaya otot mata menjadi kuat (so that vision dengan sendiri akan baik pulih tanpa pergi laser mata).

Part yg sy x suka cuma kecik je kalau nak dibandingkan dengan kebagusan buku ni kepada kehidupan seharian. Jadi, buang yg keruh, ambik yg jernih k?



Berbeza dengan buku Jerry D. Grey di atas, saya lihat buku yg kedua ni lebih neutral daripada reminder terhadap Israek dan para doctors peubatan alopati. Lebih kepada reminder dan nasihat2.




Penekanan buku kedua bukan setakat bahan makanan yang diperlukan khusus utn khasiat2 tertentu tapi jugak utk didik hati kita, kawalan emosi. Buku ni adlh tentang pengaruh kepentingan emosi kepada penyakit. Kepentingan minum cukup air. Kepentingan make sure komposisi udara dan air balance dlm perut, dan lain-lain.

Msh ada statement tanpa supporting citation tapi takpelah. Kita bukannya nak jadi panel examiner utk thesis org kann. Kota baca dan simpan sekadar untuk ilmu diri sendiri.

Personally, gandingan kedua buah buku ni amat baik. Yg itu nasihat dari segi petua, yg lg satu motivasi utk "how to handle your feelings" bila diuji penyakit atau masalah2 lain.

Nak pinjam bole kabo, k?
posted from Bloggeroid

KopieSatu untuk Pemboikot Starbucks

3
COM
Percaya tak saya dah beberapa tahun boikot Starbucks? Mungkin dah 2 tahun lebih. Kad Starbucks ada kredit RM40 saya bagi aje lah pada adik saya (Hahaha. Suruh orang lain pulak gi derma pada Starbucks). Tapi dari sudut. Cukup. Saya belajar "puasa" Starbucks.

McDonald's? Saya boikot membeli tapi ada juga 1-2 kali saya makan sebab orang belanja. So boleh kata rezeki saya di situ (rezeki apa nyaa.. kan unhealthy tuh!)

Antara kedua-dua company ni, saya masih belajar membendung nafsu daripada batalkan puasa membeli Coffee Caramel Frappucino dan aiskrim2 McDonald's. Best sangat kan? Memang best. Selalu saya terbayang2 dan terliur. Tp masih nak membendung napsu makan nih. Setakat ni saya pergi beli aiskrim vanilla di restoren lain masih takda satu pun yang boleh challenge sundae cone McDonald's.

Untuk Coffee Caramel Frappucino, saya dah jumpa pengganti! Kawan saya recommend saya mencuba Caramel blended dari KopieSatu. Saya mencari sejak tahun lepas lagi. Sebab di Kuantan mana ada KopieSatu, dikhabarkan ada lori KopieSatu di RnR Tapah. Bila tiba saya balik kampung di Perak, cari mencari rupanya dah tutup. Katanya ada di Jalan TAR ke mana ntah, selalu saya tiada urusan area situ.

Tapi kalini saya jumpa di Alamanda! Malam tadi saya pergi ke Alamanda mencari ubat alergi. Zyrtec dah habes. Lepaa beli ubat alergi, saya tunaikan hajat hati.





Itu yang dah nak habes tu lah Caramel ice blended. Harga asal RM8 kot tapi sempena musim bola ni ada discount jadi RM6.90. Masa mula2 sedut tu saya dah; wahhhh.. sebijik sama!

Lepastu saya berfikir; "ke haku ni yang dah lupa macam mana rasa Coffee Caramel Frap ni?". Hahaha. Tapi rasa dia sedap. Cukup berasa susu dan manis serta kopi.

Tapi saya tamak haloba. Sebelum pergi saya dah google apa yang best selling kat KopieSatu ni. Yang belah kanan tu namanya Iced Calypso. RM5.50. Kalau with honey mahal sikit lah.

Apa yang menariknya.. ice dia tu sebenarnya bukan ais biasa. Air batu diperbuat daripada air kopi sendiri.





Bila ais ni cair, air kopi tu masih masuk dalam air asal. Takkan ada perubahan rasa lah. Kan?

Saya tambah 3 paket brown sugar dan 1 paket white sugar untuk dapat rasa yang tepat saya suka. Sekali sekala minum manes2.

:)

Boleh cari. Google KopieSatu.

P/s: pukui 7 lebih ni gi tunjuk air2 batu kan? Hahaha. Berbuka ni korang makan apa?
posted from Bloggeroid