Gandingan YES 4G dan redONE yang baguih (Read: bagus)

0
COM

Saya kongsikan pengalaman dengan telco sebelum ini. Kita memilih telco mengikut keperluan kita sendiri kan? Saya utamakan kapasiti mobile internet yang banyak. Saya lebih banyak whatsapp berbanding call dan sms. Handphone saya juga menjadi tempat Qaiser tengok Youtube Upin dan Ipin. Phew.. Kadang-kadang baru 5-6 hari perbaharui kuota, dah dapat notification penggunaan sudah melebihi 80%.

Saya subscribed Surfmore75 dari maxis. Mobile internet adalah 5Gb. Tiada call dan sms free. Semuanya ada rate tersendiri. Saya tak ingat berapa sen/minit. Tapi small matter lah sebab saya jarang-jarang sangat bergayut telefon. Kadang-kadang saya jadikan handphone sebagai wifi hotspot untuk surf guna laptop. Kalau masa tablet madeinchina Qaiser dulu masih ada pun saya kena share wifi hotspot kepada tablet dia. Cepat sangat internet cecah kuota. Tambahan pula, selepas cecah 5Gb, internet akan jadi terlampau slow dan kadangkala dah takboleh buka website. Photo di IG juga tak bole nak tengok. Apa kau faham kalau sekadar baca captions orang??

Booster maxis jugak sangat mahal. RM48 untuk 1Gb. Berkali-kali fikir nak purchase atau tidak? Yang bagusnya Maxis Surfmore, selepas melebihi kuota 6Gb (5Gb + extra purchase 1Gb), tetap juga dia bagi kita internet seperti biasa (walaupun sedikit slow tapi masih acceptable). Photo IG juga bole view walau kadang kena refresh sekali atau dua kali.

Kebiasaan bill sebulan adalah RM110++ (kalau tak termasuk extra purchase 1Gb). Kalau bulan yang purchase extra 1Gb tu alamatnya bill hampir atau melebihi RM200++ lah. Itu belum masuk kadang-kadang tangan ni gatai “beli” Candy Crush punya extra candy untuk tolong menang game!

Sekarang setelah kembali duduk bersama anak-anak, saya kembali terlebih penggunaan internet. Mana tahan macam ni. So saya rombak balik. Saya sekarang masih dalam proses penukaran daripada Maxis ke redONE.

Screenshot_2014-04-19-19-38-04

Bye-bye lah Maxis. Tak tahan mak asik kena purchase extra 1Gb aje!

Mana-mana telco juga agak mahal untuk internet 5Gb. So selepas membuat pemerhatian kepada options yang ada, saya memilih pakej daripada YES 4G mobile internet with voice.

2014-04-15 20.24.31

Dengan tambahan RM4 daripada Maxis Surfmore saya dapat 15Gb. Walaupun plan ni ada pecahannya 4.5Gb (utk 8am – 2am) dan 10.5Gb (untuk 2am – 8am). Kalau awak orang bukan jenis berjaga malam, then rugilah untuk plan Super79 ni.

2014-04-19 16.42.04

Saya memilih huddle xs sebab lebih ringan, built in battery. Nampak pun comey. Ini Qaiser tengah melayan Youtube Upin Ipin dengan laptop, saya social networking guna handphone. Adik tengah takda duduk bermalam dengan ayah dan maktiri memang heaven la Qaiser takda orang kacau. Saya pun nak tengok jugak nanti macam mana laa bila dua-dua anak saya berkumpul bersama saya semula. Confirm dua-dua menjerit! Sorang jerit suruh amik adik, sorang lagi jerit sebab marah abang tahan x bagi dekat! Dah selalu sangat dorang macamtu!

Dengan YES 4G ni…saya boleh buat free call dan sms dengan YES 4G users. Kalau telco lain cuma 9 sen/minit/sms. So rasa ok la kan?

Untuk pengganti Maxis, saya fikirkan redONE adalah paling ok setakat ini. Plan paling murah dengan redONE adalah RM8/month. Tapi ini memang paling basic. Kalau redONE bersama mobile internet 1G/month memang agak mahal (RM58). Call dan sms rate memang saya tak ingat berapa sen. dengan RM8 adalah tanpa mobile internet.

Mana tahan kalau sentiasa nak on wifi hotspot YES 4G tu sokmo kan? So saya amik tambahan 100Mb (RM5) at least untuk receive emails dan whatsapp. Kalau perlukan lebih internet untuk surfing, reply email dan whatsapp, saya akan on-kan huddle xs tu. Yang mana setakat ni sokmo jugak on wifi hotspot tu! hahahah.  Cuma kurang bagus untuk redONE, bila cecah kuota 100Mb tu nanti dia akan convert jadi pay per use. Walaubagaimanapun, masih consider molek daripada telco lain.

Kebiasaannya telco lain pay per use adalah 10sen/10kb. Tapi untuk redONE adalah 10sen/1000kb.

Bill pertama pun belum dapat lagi. Nak puji lebih-lebih pun eloknya tunggu 1st bill dulu sampai. Kang duduk termangu pulak. Keh keh keh. Anggaran saya bagi 1st bill adalah RM79 + RM8 + RM5 + penggunaan call = RM110++ juga.. Cuma ini dengan lebih internet la kelebihannya. Dan booster untuk YES 4G jikalau siang hari dah cecah kuota 4.5G nya nanti cuma RM20 untuk 1Gb. Cukup murah berbanding Maxis Surfmore75 (RM48 untuk 1Gb).

Mungkin selepas ini saya nak buang 100Mb (RM5) untuk redONE tu sebab tengok gayanya macam kerap sahaja saya on wifi hotspot! Setakat pemerhatian 2 hari nilah. Coverage redONE rasanya tak perlu dirisaukan sebab di mana ada Celcom, insyaAllah confirm ada redONE sebab ada jv antara redONE dan Celcom ni. YES 4G pula dah meluas coverage nya. Paling molek kalau berdekatan dengan sekolah sebab katanya ada dekat sekolah pun ada menara/tiang YES 4G so liputan lebih meluas.

Kalau korang bermasalah seperti saya, apakata marilah bertukar! Oh ye, mungkin devices kita akan lebih cepat habis bateri sebab kerap on wifi. Solution saya, tambah power bank la kot?

Atau mungkin saya patut terminate redONE juga kalau cukup molek dengan YES 4G shj. Eh, tapi handphone mana bole hidup tanpa simcard, kan? Erk.. atau boleh??

Free Printable Bacaan Solat dan Terjemahan

0
COM
Hasil nasihat daripada sorang kawan, saya collect copy-paste bacaan solat dan terjemahan daripada beberapa sumber blog lain. Sebenarnya kalau korang beli buku “Mari Memahami & Menghayati Bacaan Solat” tu adalah terbaik. Sebab banyak lagi penerangan ayat-ayat dia. Saya pun tak belek beria dan tak beli pun lagi.

Tapi saya buat dulu printable bacaan solat version satu untuk saya. Umoq dah 30 tahun baru nak mai ngaji bab solat aih! Malu rasa dekat adik-adik sekolah rendah. Masa tengah collect tu saya pun fikir, bagus jugak kalau saya share pada public.

Boleh donlod free, print dan tampal pada dinding port tempat sokmo hadap nak solat. Mak-mak bole bagi anak-anak kecik hak dah reti baca ngaji Quran dan reti membaca. MasyaAllah, kalau Qaiser pandai mengaji daripada tulisan memang saya nak sangat dia solat dan hafal terjemahan bacaan solat sekali! Elok kan kalau kita mula dari dorang kecik-kecik lagi. Dorang ni cepat pick up!

Bole tampal kat dinding musolla ofis, kat bilik smayang kat rumah, kat surau stesen minyak. Amboiii.. cita-cita nak international sangat! Padahal kerja copy-paste saje! Hahaha! Ada ajepun jual kat kedai-kedai buku agama bacaan solat dan maknanya sekali. Cuma saya kurang berkenan bila ditampal tempat yang “tak kena” pada mata saya sendiri. Jadi saya custom made ikut penilaian saya sendiri.

Sebagai orang dewasa, saya sungguh tak berapa rajin nak duduk diam setempat menghafal. Personally sy rasa susah dan sangat mustahil saya nak buat begitu. Saya lebih suka amik pendekatan, mari menghafal sambil alang-alang tengah solat.

Ustaz, ustazah atau sesiapa yang arif bab agama yang terbaca tulisan saya ni, saya minta maaf dan mohon perbetulkan kalau cara saya ni sungguh-sungguh salah. Saya cuma minta pandangan dari seorang ustazah sahaja dan beliau kata ok so saya proceed.

Printable bacaan solat ni free. Kalau basah, atau tulisan dah luput hilang bole print baru. Kalau rasa tulisan kabur (sebab awak rabun, silalah solat dengan pakai spek). Iye sampai 4 helai kertas. Saya pun dah x reti nak minimize macam mana lagi dah sambil kekalkan tulisan masih nampak jelas pada mata saya.

Dalam 4 helai ni , saya cadangkan mana-mana bacaan ketika duduk awak tampal rendah elok-elok mata awak bole jeling sambil kedudukan duduk. Yang part sujud tapayah la nak tampal atas lantai! Tengah solat pun mata kita mesti nakal nak baca hak lain jugak kan.. Bacaan yang ketika berdiri eloklah ditampal tinggi agak bersesuaian dengan mata. Sambil baca bole jeling-jeling nak tahu apa makna ayat yang kita baca.
Saya betul-betul minta maaf. Ada beberapa makna yang ayat dia berbunyi agak pelik. Kadang-kadang ayat pelik buat hati x feel jugak apa yang diucapkan. Sebab tu saya fikir adalah terbaik kalau beli buku yang saya sebutkan di atas, tulis atas kertas dan tampal aje bertimpa pada makna-makna dengan ayat pelik ni.

Satu contoh saya ambil bacaan semasa sujud; Maha Suci Tuhanku yang Maha Tinggi dan dengan segala puji-pujiannya. Udah dia tulis begitu saya pun salin jela. Saya tahu maksud “a’la” dalam bahasa Arab adalah tinggi. Tanpa merujuk mana-mana saya fikirkan hanya Allah yang berhak menerima semua puji-pujian kerana kedudukan Dia pada darjat yang Maha Tinggi. Tapi bila baca ayat yang sedia ada tu hati rasa “apa pelik sikit makna terjemahan yang ini? Tak macam makna doa Qunut atau duduk antara dua sujud yang lebih straight forward terjemahannya.

Doa Iftitah saya tak ambil penuh sebab saya tak baca penuh macam yang saya belajar sejak kecil tu. Lagipun bacaan ini pun pernah dibaca Rasulullah means jadi sunnah Baginda la kan? Dari hadith riwayat Muslim daripada Ibnu Umar.

Ada satu kotak kosong saya tinggalkan in case later ada ilmu baru yang nak ditulis atau perlu dihafal kemudiannya. Juga tapayah print belaka 6 pages. Cukup sekadar print dari page 2-5 sahaja.

Oh ye. saya cuba masukkan kepada “Scribd” tapi rupanya untuk upload file kena bayar eh. Mobile internet saya ni dah cecah kuota 5G even extra tambahan 1G pun dah habes. So sangat slow dan bermasalah nak try pada 4shared (4shared selain mp3 bole masuk pdf / Ms Word ka?)

Buat masa ini selagi internet saya masih kaput dan ciput, please request utk amik melalui email. Awak nak versi pdf bole dan versi Ms Word pun boleh. In case awak jumpa terjemahan yang lebih dekat di hati awak-awak semua bole edit terus. Saya dah send kepada henpon saya yang versi pdf sahaja. Tapi bila buka ikut henpon macam lari margin apa bagai tulisan semua tu. Rasanya bila buka ikut lappy / pc mungkin kelihatan ok semula. Email kepada karipapsayur@gmail.com k. Nanti internet dah super duper laju dengan kuota baru refresh, saya akan berikan link mana-mana medium yang saya berjaya upload online.

Semoga bermanfaat untuk semua. Kalau ada spot kesalahan sila email kepada saya untuk diperbetulkan. (karipapsayur@gmail.com)

Update: Ini link nya kepada Scribd. Boleh free download tanpa perlu email kepada saya lagi.



sources:
http://nubuwwah.blogspot.com
http://epilogseorangan-nisa.blogspot.com
http://www.tokeikedai.net.my/alquran/
http://adibsite.blogspot.com
http://widyadablog.blogspot.com

Book Review: Sebarkan CintaMu (Novel Tauhid)

2
COM

Ku_Sebarkan_cintamu-320x533

Saya ada lagi satu novel tulisan Ustazah Fatimah Syarha menanti untuk dibaca di rumah auntie. Tajuk nya Tautan Hati. Daripada penceritaan bloggers lain, Tautan Hati lebih kepada kisah seorang wanita biasa yang hidup dia dipenuhi ciri-ciri Islam. Dalam novel ni ada pandangan untuk menutup aurat, kisah cinta yang mengikut syariat (mana-mana novel pun ada kisah cinta.. hahaii.. Buku motivasi atau politik aje kot xda bab cinta!), macam mana pengisian kehidupan dengan halaqah dan usrah etc. Selepas tamat baca Sebarkan CintaMu, saya tak sabar nak ke  KL untuk amik semula novel Tautan Hati nih.

Plot untuk Sebarkan CintaMu kebanyakannya adalah di KOSDAT. Entah saya pun taktahu mana tu KOSDAT. Seperti saya katakan sebelum ni, sesiapa yang menerima tawaran untuk berpoligami, sama ada nak menerima ataupun menolak, Sebarkan CintaMu adalah salah satu antara bahan bacaan boleh kita amik untuk dijadikan rujukan. Novel ni kiranya lebih selami apa hati wanita rasa. Dan kalau x silap nanti novel ni akan di-drama-kan.

Kalau kau sendiri yang pernah terkena tempias-tempias kes poligami ni akan rasa macam: Sehebat ni penjagaan Islam kepada hati kaum wanita cuma sayang, dalam kebanyakan ceramah agama tak spesifik menjaga hati wanita tu bila masuk bab poligami.

Saya pernah menonton Youtube ceramah Dr Zakir Naik. Apabila diajukan bab poligami, beliau lebih mengharapkan kaum wanita lebih berfikiran terbuka bab poligami. Pandang isu poligami sebagai suatu perkara yang general. Antara point Dr Zakir Naik: Kaum wanita mesti sayangkan saudara wanitanya. Contoh seperti saudara wanita yang single perlu dijaga oleh lelaki yang baik so apa salahnya menelan sedikit kepahitan dan berkongsi suami. Lebih kurang begini apa yang saya faham.

Memang betul statement Dr Zakir Naik. Tapi istilah “lelaki yang baik” tu boleh questionable. Kalau terkena kepada suami yang kurang baik, atau salah tafsir apakah itu lelaki baik, jadi perhubungan kekeluargaan tu akan drag jadi semakin buruk.

Saya pernah buat body treatment di rumah sorang kakak ni. Dia sangat terbuka bab poligami. Bila tahu saya janda, saya ditanya itu ini sampai kepada bab: Nak kawen lagi tak? Kalau suami orang, sanggup tak? Kalau suami orang yang isteri dia x kesah memang setuju, nak tak? Lepastu dia jual cerita suami dia baik, kerap ke masjid dll. Lepastu dia cakap dia nak carikan untuk suami dia tapi kebanyakan pompuan taknak (sebab ppuan prefer bercinta-cinta dulu). “Suami akak pulak jenis busy tak da masa nak bercinta-cinta”. Saya pulak sebelum tu terlepas cakap tanak bercinta kenal-kenal lagi dah! Jumpa Pak Ostad mana-mana terus nak kawen! Hahahhahah.. Hadoi laa! – OK, ini saya berseloroh buat lawak kat kakak tu.

Saya  jadi tak selesa sebenarnya. “Apa laa akak, kau cerita dekat haku ni kakk?!” Tobat lah itu kali pertama dan terakhir saya buat treatment dengan dia! Buat treatment badan nak rehat pun jadi stress akhirnya.

Tapi pertemuan dengan kakak tu buka mata saya. Memang ada wanita yang tak kesah pun. Mungkin hatinya cukup dipuaskan dengan kasih sayang dan tanggungjawab suami. Tapi balik rumah saya berkongsi dengan mama; Ma kata “Ntah-ntah laki dia memang dah mintak nak kawen lagi sorang. Daripada laki dia pilih pompuan yang ntah hape-hape nak berebut harta, baik dia carikan sendiri. Tengok kau muka bodo je selenge tak da perasaan tak reti berebut, tu dia tanya kau tu. Dan saya pulak menambah: Ntah dia pn letih melayan kerenah suami dia berpuluh tahun kawen, baik lee bagi menikah lagi sorang. Biar ada orang lain pulak kena hadap! Jahatnya otak saya berfikir! Hahahaha

OK, kita zass pemikiran buruk saya tu. Kita ambik positif memang ada wanita dah cukup puas menerima dan bersyukur dengan kehidupan dia sendiri so tak kesah pun nak cari isteri baru untuk suami dia.

Dan kebanyakan nasihat orang selalu didengar: “Baik bagi jelaa kawen. Daripada membuat zina si isteri pun jatuh hukum berdosa kerana terlalu kedekut tak setuju suami berkahwin lagi”. OK, ni kes orang bukan kes saya. Ataupun banyak lagi alasan-alasan tanak nanti jadi berzina. Bila dengar / baca statement macam ni saya sendiri pun sicked! Dalam novel ni ada jawapannya. Saya tanak cerita.

Saya ada kawan mengadu suami dia berzina dengan girlfriend. Kawan saya rasa marah, sedih, kecewa bagai. Saya cuma kongsikan apa yang saya dengar dari ceramah Ustaz KAzim (downloaded sebelum ni), Untuk apa rasa sedih dan marah? Setiap pasangan yang berzina ketika masih dalam ikatan perkahwinan, mengikut penilaian agama (dari ceramah tu la), Macam pasangan berzina adalah P (perempuan) dan L (lelaki). Kalau P dah berkahwin, L akan tanggung semua dosa suami si P. Dan semua pahala yang pernah ada pada L akan dapat kepada suami P. Sama juga dengan L. Kalau L dah berumahtangga, semua dosa isteri L sebelum ini akan ditanggung oleh P. Dan semua pahala P yang pernah ada akan dapat kepada isteri si L.

So untuk apa kawan saya tadi nak marah? Saya katakan dia x rugi apa-apa pun. Dapat pahala orang lagi ada la. Melainkan suami dia berzina dan bagi dia penyakit sifilis atau AIDS ke atau Hepatitis B ke pada dia.. Ha yang tu bole la nak berparang pun! Saya katakan, “Kau taknak orang amik dosa-dosa kau masa lepas baligh dulu? Dosa ponteng solat ponteng puasa, buat itu buat ini? Apa sangat laa orang pakai ‘barang mainan’ kau tu kan?”

Saya tahu kawan saya tu masih tak bole terima apa saya cakap tu. Orang sayang benor ke suami. Merasakan suami tu hak milik. Tu perasaan dia. Biar la. Dan pulak dosa pahala ni menda tak nampak. Bagi saya, saya sanggup tukarkan suami dengan pengampunan dosa saya yang lepas2. Ya Allah, banyak sangat rasa! Eleh.. kau cakap sekarang bole laa nak tukar-tukar.. Tunggu kau kawen lagi esok! Hahahahha!

OK, kembali kepada novel.

Ada banyak watak dalam novel ni.

  • Ibu Dhiya – watak utama. Dia pandai bab agama dan banyak terangkan isu poligami
  • Pak Yodong – suami Ibu Dhiya cukup sayangkan bini. Puas hati dengan bini dia seadanya tobat tanak dah bini yang lain sebagai tambahan
  • Ibu Satri – pandai jugak bab agama tapi suami dia nak nikah lagi sorang dengan janda (girlfriend lama)
  • Musa – suami Ibu Satri. Keje driver taxi. Fikiran dah kemaruk dengan cinta. Berkasar bahasa dengan anak isteri. Kurang spend masa dengan family
  • Qasdi – anak Ibu Dhiya ada salah faham dengan ibu dia so berkasar
  • Sarra – Ayah dia kawen dua dan selalu bergaduh dengan kedua-dua bini sebab gaji cikgu sekolah rendah tapi kahwin di Siam. So persepsi buruk dia terhadap poligami sangat kuat sebab selalu tengok mak dia sedih menangis.
  • Diranie – ada masalah keluarga jugak. Ayah dan mak berpisah tapi tak bercerai. Sebab nenek dia masuk campur bab rumahtangga so mak dia tak suka dan duduk asing dari suami. Ayah dia pulak duduk dengan si nenek tu la menjaga mak sendiri.
  • dan lain-lain watak picisan

Point novel ni mengatakan poligami tu bukan sunnah tapi suatu keringanan dalam rumahtangga bila mana isteri ada kekurangan seperti mandul atau x bernapsu dan lain-lain. Itupun cuma perlu difikir jalan lain dahulu selepas consider teknik perubatan terkini ataupun berfikir bab amik anak angkat.

Ada jugak isu katanya: Menolak poligami maksudnya tak beriman, jatuh hukum kafir. Isu ni dipatahkan dalam novel ni. Juga isu isteri pertama menolak poligami adalah seorang yang penting diri. Pun ada penerangannya.

Bukan semua bab poligami pun walaupun major nya cerita pasal poligami je. Ada penerangan perbezaan hadith palsu, hadith sahih, maudhuk ntah apa tu. Ada bab kezaliman ibu bapa terhadap anak sebab ada kes bapak rogol anak. Ada isu perhubungan bercinta-cinta.

Antara satu point dari sudut Islam sendiri, ulama salaf remind kita ; “Barang siapa menikahkan anak gadis dengan orang fasiq  (kerap melakukan dosa besar), maka dia telah memutuskan hubungan dengannya” – Jika engkau menikahkan anak gadismu, maka nikahkanlah dengan orang beragama, jika dia mencintainya dia memuliakannya. Dan jika dia marah dia tidak menzaliminya. 

Ada dicadangkan nama-nama buku yang pro poligami dan penerangan dan penulisannya sangat baik sekali.

Ada diterangkan kalau nak terima poligami, apa yang eloknya isteri pertama buat untuk secure hak dia dan anak-anak. Syarat sebelum poligami boleh buat siap-siap. Termasuk kisah sirah yang terdahulu zaman Nabi. Rasulullah pernah ditolak pinangan baginda. Anak perempuan baginda juga menolak poligami. Rasulullah pernah bercerai even janda baginda pun adalah ahli syurga juga.

So janda-janda, jaga diri jangan sampai masuk neraka ok??

Sekian. Dapatkan novel ini k!

Pusat Bekam Murah di Kuantan: Bekam Indera Sempurna

0
COM

Punya lah selama ni saya banggakan Shah Alam sebab ada tempat bekam yang hanya tawarkan RM5/cup. Berasa cukup murah dah tuh. Rupanya di Kuantan sendiri ada tempat yang lebihhh murah!

Murah tak kalau saya katakan RM3/cup? Sungguh tak tipu. Di kawasan perumahan Indera Sempurna. Rumah tapi dibuat disewa untuk jadikan pusat bekam saya fikir. Husband and wife boleh buat bekam. Husband dia Ustaz apa ntah nama. Jugak boleh buat treatment untuk orang kena sampuk jin gitu lah. Bukan tu saje. Tapi masalah-masalah mistik lah

Lorong Indera Sempurna 35, No 29. Saya memang dah beberapa lama terasa berat badan. Ok. Saya memang ketagihan untuk buat bekam ni walaupun saya pernah buat entry perkara yang perlu consider ketika nak buat bekam. Sebab seronok sangat tengok darah bekam keluar banyak-banyak, saya pun teruskan jelah berbekam. Lagipun saya nampak mesin UV sterilization depan mata. Kuat sikit lah keyakinan. Tapi biasanya bila dah kerap buat (macam amalkan sebulan sekali, tidaklah banyak mana darah beku akan keluar). Cuma kalau banyak pun part bekam sunnah 10 points di belakang badan. Untuk wanita dia cuma buat untuk Sabtu dan Ahad sahaja. Sebab hari-hari biasa ustazah ni ajar mengaji.

Kebetulan berjumpa dengan orang yang arif jugak lah bab agama (melihatkan beliau ajar mengaji untuk budak-budak sekolah, dan juga mak-mak budak. nampak beliau berbual-bual dengan makcik sorang lagi (temankan anak lelaki berbekam) bercerita tazkirah masjid ni dan masjid tu di sekitar Kuantan (Masjid al-Falah dekat dengan rumah saya pulak tuh! Saya sendiri tak tahu kat sini ada program Kuliah Selepas Subuh apa bagai semua tuh!). OK, Kebetulan jumpa orang yang tahu agama. Macam-macam saya nak tanya apa yang terbuku dalam kepala ni. Saya akan kongsikan persoalan saya sebentar lagi.

Tapi melihatkan ustazah cerita, housewives area perumahan dia sekitar umur 30an ramai join tazkirah pagi, belajar mengaji bukan sekadar mengaji malah mereka menghafal ayat-ayat lazim muqaddam beserta makna! Bagus. Muda-muda dah menunjukkan minat kepada agama. Kebiasaan kita dengar macik-macik dah tua sahaja mula belajar kitab ini kitab itu.

20140412_125649

Tahu tak cup ni sebenarnya dari atas kepala. Memang dah bertobek lah rambut saya sebenarnya. Tapi takda apa nak risau. Saya kan bertudung. Ini darah toksin yang paling banyak untuk hari itu. Sebelum ni saya pernah bekam di atas kepala juga tapi kedudukan adik tu buat rupanya salah (tak centre atas kepala). Dia pun kelihatan takut-takut nak cucuk jarum atas kepala.

Bekam atas kepala sangat elok untuk orang yang migrain. Tapi point dia bukan satu sahaja. Sepatutnya ada beberapa point tambahan yang lain lah. Saya sendiri cuma minor migrain sahaja. Itupun ketika dalam pantang Zaqwan. Paling tak tahan dengan bau minyak bawang putih untuk selsema dan kahak dorang dua beradik. Mesti sakit kepala  dan nak kena duduk bergelap sahaja.

Kepala adalah pusat segala penyakit. Sebab tu bekam darah kat atas kepala memang banyak jugak keluar darah. Kalau korang google Youtube “Bekam Darah” ada satu video orang ni kumpulkan darah-darah toksin hanya daripada seorang pesakit sampai penuh cetong (erm… bahasa Melayu nya adalah cebok / gayung mandi – yang size sedang). Kembang tekak melihat nya.

Kata ustazah lagi; “Kita dah buat harga paling murah dah untuk promote kepada orang-orang biasa kat sini sukakan sunnah Rasulullah. Tapi diorang tak berminat pun. Ye lah. Akak bukak kedai pun dalam kawasan perumahan macam gini aje. Kita pun fikirlah ekonomi diorang. Tapi yang datang-datang berbekam semua orang yang berpelajaran. Cikgu-cikgu sekolah, orang kerja tinggi. Yang datang naik Mercedes, BMW pun ada. Patut harga buat mahal lagi. Sampai kan sorang customer bunyi: |Pusat rawatan ni takda air cond ke?| Kalau nak buat tempat air cond, harga tak boleh laa nak dapat RM3 satu cup!”

Satu cup itu pun, berkali-kali ustazah sedut darah toksin saya. Ada sampai berulang 3-4 kali untuk spot yang sama. Punya tak berkira kepada harga. Lagipun mungkin jugak haritu ustazah free xda nak kejar masa. Akhir sekali saya pun dah tak tahu berapa banyak cup dah saya berbekam. Ustazah cincai kira RM70. Padahal bila balik ke rumah saya bilang-bilang atas badan maunye ada 27 cups! Dan termasuk di muka saya buat 3 cups untuk point resdung.

Selepas dah sedut darah tuh, baru saya teringat keesokan harinya saya nak pergi ke Karnival JobsMalaysia di Dewan Jubli Perak! Dalam hati; alamak habes lahh muka akuuu.. Sungguh saya terlupa. Laju je mintak bekam untuk point resdung sekali.

20140413_094820

Tu nampak di pipi kiri kanan dan dagu? Pipi tak berapa ada kesan lebam sebab tak banyak pun darah keluar. Cuma di dagu punya banyak sampai berulang 3 kali! Saya pulak tebal aje lah muka. Nak buat macam mana. Mulut ni terbabas. Sampaikan ada sorang tu tanyakan; “Kenapa dagu tu, accident ke?” Hehehe. Agaknya bekam –thing ni belum “in” lagi dalam masyarakat.

Karnival JobsMalaysia tak banyak yang ada position untuk civil engineer. So saya jalan-jalan la ke bahagian Karnival Pelajaran di kawasan bersebelahan. Banyak universiti yang ada. Saje gatai usha nak jadi part time tutor / lecturer untuk mana-mana kolej di Kuantan sementara saya tengah tunggu viva voce ni. Terasa susah sangat nak dapat job sekarang. Kebanyakan universiti awam IPTA, minimum requirement nya untuk jadi lecturer mesti ada PhD. Saya bertanyakan kos untuk PhD, anggaran RM45K! GULP! Telan air liur mendengarnya. Sebab tu lah agaknya orang Degree cabuk macam saya ni kena sepak keluar! Di IPTS ye, antara Degree ataupun Master level masih diterima. Takpelah. InsyaAllah ada rezeki untuk saya dan anak-anak nanti. Sedangkan ulat dalam batu pun dah disediakan rezeki untuknya.

Saya fikir nak end entry tapi terfikir soalan-soalan saya pada ustazah tadi. Saya akan kongsikan di bawah:

  • Cara beliau ajar orang-orang ni menghafal surah. Saya nyatakan saya cukup susah nak hafal hatta 10 ayat al-Kahfi aje pun. – Ustazah jawab, sebelum nak hafal surah yang panjang-panjang seeloknya perbetulkan bacaan dalam solat dulu. Hafal dan tahu makna setiap sebutan dalam solat. Bacaan sujud apa, rukuk apa. Maknanya apa. Beliau recommend buku di bawah ini:

20140412_112540

Setiap patah ayat Bahasa Arab diberikan makna. Kata Ustazah lagi, kalau bacaan solat dah faham, lagi part lain Allah akan permudahkan. Buku ni takda di bookstore Kuantan. KL ada. Lagi elok email atau call publisher / author. Harga RM20. Kos pos mungkin RM2.50. Hantar terus ke rumah.

Kan saya pernah cakap kalau kita tahu makna dalam solat, solat kita akan hidup. Mungkin berlenjing air mata air hingus setiapkali solat.

- Itu kata ustazah. Kata macik sorang lagi tu, pasang kat radio.. Sambil tu kita pegang Quran dan baca bersama. Satu hari 5 ayat pun cukup. Ulang sampai bole hafal. Saya katakan; OK part ni susah sebab akan berkejar dengan anak kecik. Kalau pasang pun setakat dalam kereta dengar sambil lalu. Dorang tak percaya saya dah ada dua anak. Denk! Kembang sekejap mendengar!

  • Seterusnya soalan: Bacaan selepas tahiyyat akhir sebelum salam tu. Boleh baca berbunyi di mulut atau perlu dalam hati sahaja?

doa-selepas-tahiyat

- Ini adalah sunnah nabi. Memang Rasulullah ada bacakan doa ini. Saya tak hafal exactly maksudnya apa tapi lebih kurang begini: “Ya Allah aku berlindung denganMu dari azab kubur, dan dari neraka jahannam, dan dari fitnah dunia dan akhirat, dan dari fitnah dajjal”. OK ayat ini boleh dibaca dengan mulut seperti mana bacaan-bacaan dalam solat yang lain. Kalau doa yang dalam Bahasa Melayu barulah tak boleh dibaca dari mulut sebaliknya hanya terbitkan dalam hati sahaja mintak nak apa-apa. Nak kaya ke nak lulus periksa ke nak berjodoh ke nak mudah dapat kerja ke nak lulus loan ke.

  • Cara duduk antara dua sujud. Pelbagai jenis duduk dah. Kejap boleh begini, kejap kata cara gitu duduk tak sah. Ada kata hanya cara duduk tahiyyat awal sahaja diterima. Amalan saya adalah kedudukan tapak kaki seperti sujud. Apabila duduk, kedudukan tapak kaki yang sama cuma punggung kita duduk atas tumit. Ye, kalau solat berjemaah bersebelahan dengan orang lain, memang nampak kita tinggi sikit lah daripada orang sebelah. Youtube cara solat oleh Ustaz Don kata duduk begitu makrukh. Tapi dari youtube “Solat cara Nabi” kata boleh duduk begitu – Kata ustazah, dia juga belajar itu adalah sunnah Rasulullah jugak. So saya yakin, saya teruskan juga.
  • Foreigner di masjid yang saya nampak solat tapi nampak kaki (pakai baju punjabi). Tutup aurat cuma kaki tak pakai stokin. Bagaimana pula kita selesai solat nampak orang lain tengah solat kemain kita tolong tutupkan untuk dia bila kain terselak nampak kaki. – Katanya itu adalah mazhab lain. Saya tak ingat di sebut Mazhab Maliki atau Hanbali. Maksudnya kalau kita nak kata solat orang tu batal (sebab nampak kaki), takkan lah kita nak kata Imam Maliki / Hanbali itu salah sedangkan ilmu agama dorang jauh berganda lebih baik dari kita. 

Ini sahaja persoalan yang saya dapat jawapan. Ustazah tanya; saya join usrah mana? Mungkin sebab saya kemain tanya itu ini nak tahu. Saya jawab takda join usrah mana-mana lah Ustazah. Usrah Fesbuk aje. Hehehe.

Book Review: al-Mubin Terjemahan al-Hidayah Al Quran al Karim

0
COM

Selamat dah saya beli terjemahan Quran ni menggunakan BB1M (Baucer Buku 1 Malaysia) tahun 2012-2013. Kebetulan kalau di Popular ada extra discount dengan menggunakan Popular membership card. Harga sekitar RM80

2014-03-03 08.24.45

Selama ni saya baca tafsir saya akan mengantuk dan bosan. Kalau tak kerana ayat Bahasa Indonesia bahasa nye pulak tinggi sangat. Contoh surah al-Baqarah maksudnya Lembu Betina ya? Tapi dalam kebanyakan tafsir tulis “Sapi Betina”. Stress saya dengan word Sapi tu sebab kepala asik terbayang minyak sapi untuk masak nasik minyak.

Lagipun mungkin namanya “tafsir” dan bukan “terjemahan”.

20140303_082544

Untuk kebanyakan ayat dalam buku ni, mesti ada extra explanation di bawah nye. Satu contoh saya berikan:

(Ingatlah pada hari (ketika) mereka melihat para malaikat, pada hari itu tidak ada khabar gembira bagi orang yang berdosa dan mereka berkata: Hijran mahjura2) – al Furqan ayat 22.

2.Ini satu ungkapan yang biasa disebut orang Arab ketika menemui musuh yang tidak dapat dielakkan lagi atau ketika ditimpa sesuatu bencana yang tidak dapat dihindari.

Saya berikan satu lagi contoh lain:

Dan barang siapa Kami panjangkan umurnya, nescaya Kami kembalikan dia kepada awal kejadian(nya).1 Maka mengapa mereka tidak mengerti?- Yaasin ayat 68.

1. Kembali menjadi lemah dan kurang akal.

Boleh nampak tak, buku ni menjelaskan lagi apa yang samar-samar. Kalau diceritakan sesuatu peristiwa tu, kalau kau jenis over acting sikit memang bole bayang la peristiwa/kejadian yang tengah kita baca tu.

20140303_082631

Buku ni jugak ada Indeks Peristiwa. Asalnya dibahagikan kepada 15 bab.

  1. Rukun-rukun Islam
  2. Iman
  3. Al Quran
  4. Ilmu dan cabang-cabangnya
  5. Amal
  6. Dakwah kepada Allah
  7. Jihad
  8. Manusia dan hubungan kemasyarakatan
  9. Hubungan dan akhlak
  10. Peraturan berhubungan dengan harta
  11. Hal-hal yang berkaitan dengan hukum
  12. Hubungan politik dan kemasyarakatan
  13. Pertanian dan perdagangan
  14. Sejarah dan kisah peristiwa
  15. Agama-agama

Lepastu dia ada pecahan-pecahan kecik seperti dalam photo ni lah. Jadi takdalah saya menonong aje baca tak tahu apa ke ceritanya. 20140303_082652

Even kalau nak buat rujukan (tataulah kau buat rujukan untuk apa? Let say subject Islamic Institution ke Islamic and Asian Civilizations ke  tak kesah la hatta sampai ke Malaysian Studies pun) boleh kukuhkan statement kita. Baru la nampak macam ala-ala orang Ilmiah je. al-Quran siap jadi reference nya.

Saya teringat zaman belajar dahulu, ustazah suruh buat projek kecil-kecilan individu berkenaan tokoh. Macam-macam kawan-kawan buat. Mahathir Mohammad lah, Syed Bukhari tu lah, tokoh-tokoh Islam lah. Sebab saya memang sejak dulu tak berapa kenai tokoh-tokoh kebanggaan ni, saya cuma sekadar pinjam tafsir Quran ustazah punya dan buat tokoh “Luqman al Hakim”. Banyak kott intipati nasihat dalam surah tu kan!

20140303_082711Ada Ilmu Tajweed yang mana paling tak rujuk langsung. Hehe. Ini la dia berasa hukum tajweed tu dah bagos sangat!

Seterusnya ada Indeks Kata. Yang ini memang sepatah haram saya tak faham. Bahasa Arab ayat nya. Apa kata yang di-indeks-kan pun saya tak tahu lah. Tapi pages Indeks Kata ni tobak lah panjang gilerrr..

Kalau lah awak-awak semua faham, ce cite ke saya apalah menda alah ni. Saya selalu mengomel apa ke benda laa Indeks Kata ni. Memberatkan buku aje.

Memang buku ni berat. Saya selalu merasakan tersengguk sedikit kalau nak bawak ke mana-mana. Dah la besar. Tebal. Tapi sebab tebai tu lah penuh ilmu nya. Nasib baik lah buku ni terselamat daripada banjir besar haritu.

20140303_082807

Indeks Kata

Kalau dengan adanya terjemahan ni bersama dengan kita join tazkirah kupasan al-Quran, fuii.. Memang terbaik. Takda la kita baca sekadar baca. Saya pernah join sekali je tazkirah kupasan al-Quran. Sekitar tahun 2011 lebih kurang. Ya Allah.. Dalam masa 2 jam ustaz tu cuma ceritakan 2-3 ayat sahaja.

Saya dah x berapa ingat ayat berapa tapi ini antara ayat last surah al-Baqarah. Ada satu ayat tu ditafsirkan “Nabi Ibrahim a.s meninggikan binaan kaabah”. Masa ni la ustaz ni panjang lebar cerita. Kaabah yang di Mekah sekarang bukanlah yang pertama di bina. The first kaabah adalah kaabah yang para malaikat bina untuk beribadat kepada Allah. Even sebelum kewujudan Adam a.s lagi. Masa ni jugaklah antara waktu Allah berfirman nak jadikan manusia.

Dan malaikat ada query “Allah menjadikan manusia sedangkan manusia tu jenis yang melakukan kerosakan”. Saya tak sure Allah marah ketika itu atau tidak. Tapi perasaan bersalah kerana query statement Allah, para malaikat ni bertawaf lah keliling arasy untuk mohon keampunan. Saya fikir pertanyaan dari awal lagi tu sebenarnya adalah dari hasutan syaitan lagi dah. (Betulkan kalau saya silap)

Lepas dari arasy Allah bina ) atau malaikat diarahkan untuk bina “rumah Allah - baitullah”. Nama apa saya tak ingat. Ustaz tu ada sebut dulu (BTW, buku nota tertinggal di rumah Auntie kat Ampang). Maksudnya makhluk langit ada rumah ibadat dia sendiri bertawaf kat situ. Then baru baitullah untuk makhluk bumi pulak.

Itupun awalnya Nabi Adam a.s yang asaskan utuk baitullah kat bumi. Dan selepastu tak silap mungkin ada beberapa kali binaan. Dan akhirnya bila sampai part Nabi Ibrahim a.s adalah meninggikan binaan atas tapak yang dah sedia ada tu.

Awesome kan? Eh taktahu lah korang rasa biasa saje. Tapi saya cukup rasa; Banyak nye perkara yang saya tak tahu. Dari hanya satu ayat dalam Quran, kupasan nya berjela.

Sama jugak awal-awal saya beli  terjemahan ni, dalam Radio IKIM ada kupasan Surah Yusuf. MasyaAllah. buat saya tak sabar nak bukak terjemahan ni. Tapi bila saya baca memang tak berapa faham jugak lah. Part mana nak rasa “wow” nye? Itu yang buat saya tak sabar nak dengar lagi sambungan kupasan Ibrah tu. Selepas pada surah Yusuf ada Ibrah Muhammad al Fateh, al-Ayoubi dll.

p/s: Ada satu lagi Quran yang glamour namanya Quran Amazing ke Amazing Quran ntah. Sama size. Dan setiap word dalam tu ada translation. Nak cerita pun x reti guanne. Tapi kalau ada masa sila lah melawat bookstores dan mintak nak tengok Quran Amazing ni. Harga anggaran RM130++. Juga ada kupasan peristiwa jugak kot? Dan colourful! Haaa.. ini best. Sesiapa ada lagi extra BB1M, beli lah. Saya punya memang dah habes belaka dah. Ini dah semester 9. Rasa tak da nak dapat BB1M lagi.

Saya suka perasaan dapat BB1M. Macam dapat duit raya! Baru-baru ni untuk BR1M saya ada mohon. Saya jugak mohon untuk papa. Tapi saya tak dapat BR1M! Frust sikit sebab saya dah termasuk golongan layak kot! Jobless dan ibu tunggul. Ye. ibu tunggul. hehe. Tapi sebab saya student, automatically kena reject. Saya pun fikir, “kalau dapat cash, jangan harap laa haku nak membeli buku-buku ilmiah!”. So dengan BB1M baru ni saya dapat lekat dengan Fatimah Syarha – Sebarkan CintaMu dan Tautan Hati. Lagi satu Allah Doktorku Wahyu Ubat Penyakitku saya beli dua untuk hadiahkan pada kawan. Lain-lain BB1M? Entah. shopping stationaries untuk Qaiser!