Movie Review: The Fault in Our Stars

4
COM
Setiap bulan, akan ada satu masa yang saya letih nak pretend saya seorang yang kuat. Cycle dia anggaran every 3 to 4 weeks. I've been working hard since last erm.. October may be..? (2013). Been a very strong person to pursue my dreams, live my life etc. (Ok, tiba2 kau pegi brokenlish ni pehal?). Bukan nya kena pada waktu datang bulan sebab waktu yang tak berkenaan pun kadang2 ada je keletihan emosi.

Saya pernah bermonolog; Ya Allah. Kalau tengok aku jauh dari Kau, tlg tarik aku balik. Dan saya salu memandang setiapkali datang saat "keletihan2" tu adalah satu jentikan dari Dia. (Ok, kau boleh kata aku: freak). Bila sampai masa tu, I need my close friends. Hamburkan kemarahan, kesedihan, menangis sama2 dalam telefon, berakhir dengan nasihat dan pesanan kepada masing2: kau bgn tgh mlm krg pegi solat. Kau baca ayat ni sekian-sekian-sekian etc.

Benda tu mcm migrain. Sebelum emosi tu nak merebak besar, kau dh boleh sense dah; "ni macam nak start dh ni..". (Fine, katalah aku ni 'freak'. Lagi)

Ok. Saya dh hold satu perasaan berat dlm hati tu dh beberapa lama (hari) but been busy. Blk rumah dah penat dan tido. Awal pagi rushing berkejar bas. Dan harini saya consider I need rest. Kwn saya ajak tgk movie. Dia belikan tiket dan saya cuma expect; oh love story. Whatever.

Denk you, Ani. You made me watch this movie. Saya tak tahu kena sampuk jin sedih mana ntah. Saya boleh menangis yang suk sek hingus dalam movie even dah habes movie pun masih sambung lagi sikit. (Jarang sangat sy pilih cerita sendu sbg pilihan dlm movie. Kalini terkena sebab org carikan tiket)

The Fault in Our Stars

Movie ni based on novel. Mengisahkan ahli2 dalam kumpulan cancer survivor. Tapi cerita bertumpu kepada 3 org je. Hazel and Augustus dan sorg lagi ntah sapa nama. Dah, tanak cerita panjang nanti buat spoil aje.

Cuma nak kata, movie ni bawak message yang positive untuk cancer survivors. Live your life. Make fun of your illness. Dont keep it to your heart. Be positive. You'll die and be forgotten by people but if you are still alive, do live.

Ada satu ayat tu dia sebut, hidup ni bukan nye "kilang pemakbul hajat". (Dia cakap omputeh la). Kalau kau dapat, kau dapat lh. Ada antara wish kau yang kau takkan dapat pun dalam dunia.

Msh membawa kisah cinta antara 2 org ni. Hazel kanser paru2 kot. Ada air kerap tersimpan dalam paru2 buat susah nak breathing. Gus (Augustus) ntah kanser apa kt kaki sampai kena pakai kaki palsu sebelah (dia berasa mcm Cyborg). Another friend. Something wrong with his eyes. Makin lama makin kabur then finally jadi buta. Common plot, Gus plg strong tp ada masa dia "lemah" dan mati paling awal antara semua.

Dunia ni bukannya kilang pemakbul hajat. Itu pengajaran untuk saya harini. Cukup sudah menangis bulan ni. Emosi, kita jumpa lagi bulan depan.

Korang boleh tengok trailer nya di sini: The Fault in Our Stars - Youtube.

Ini adalah satu cerita yang; saya dah tengok kali pertama dan saya sanggup nak ulang tengok lagi beberapa kali dalam sela masa yang dekat. Saya tak mungkin akan bosan. Full of messages (bagi saya). Dan tak rugi RM8 harga tiket.

Baru lagi keluar. Pilihlah movie ni!
posted from Bloggeroid

Laman Seni 7 ( no admission fee! )

2
COM
This is totally cool! A place where you can get 3D art with free entrance. (Unlike nearby i-City - section 7 you hv to pay around RM10 per person to enter the 3D Trick Art Mesuem)

Enjoy some of the cool pics ya darling dears!




At beach with a friend. I have to cover my "baby bump" with a star. But hey, she's covering her "baby bump" too with her hat! Haha ;-)





My UiTM colleague (Lia) with "global warming" theme





Oh I love this broken mirror pieces!




Yours truly selfie. Now this photo became my current Whatsapp profile :)




My other colleague ( Husna ) with 3D words. Can you read it? -Seksyen 7 . Y with no tail. And tribute to MH370 painting.





Teng-teng; my favourite childhood game!





Another childhood game; snake and ladder dice board game! I think they should provide a giant dice too





Toilet. Guess the artist purposely paint stand-up urinal for ladies toilet. Hmm?





A funny message on the door.

- Poo poo at sitting toilet : RM1
- Poo poo at squart toilet : 50 cents
- Bathe with soap : 50 cents
- Bathe without soap : 30 cents
- Brushing teeth : 20 cents
- Shee shee : 30 cents. Extra longer time: 50 cents (haha!)
- Washing face : 20 cents





This one is beautiful too! (I mean the painting. No me. Tssk!)





Yours truly in a hippo mouth. Again I have to cover the "baby bump" *sigh* .





Pretending interview session with Husna.





Lia at the 'park'





Friendly reminder for smokers ;)





Ramli Sarip; the Malaysian performer





3D puppet





All these paintings are at Section 7, Shah Alam. it is so easy to reach here. Set your GPS to find MBSB Seksyen 7, Shah Alam. These street arts are just behind MBSB. FREE entrance fee.





Next, buka puasa! (Break fast) at Sharin Low Restaurant. Totally delicious especially the tomyam and Chinese pancake. I always enjoy good foods. No wonder the "baby bump" still appears even though Zaqwan is 1.2 Y.O :D

Btw, come to Seksyen 7 and take time to visit Laman Seni 7 ok! There is another street art Seksyen 2, Shah Alam too but I never been there yet. Next time perhaps...
posted from Bloggeroid

Book Review: Rasulullah is my Doctor dan Allah Doktorku, Wahyu Ubat Penyakitku

4
COM


Saya rasa semua orang mesti tahu kan buku yg pertama ni sokmo dah glamer; hasil tulisan Jerry D. Gray. Di Kuantan buku ni memang sold out di mana2 kedai buku (Popular, MBS).

Memang buku ni saya rasakan perlu ada di setiap rumah. Sebab dia banyak list petua2 sunnah, petua2 guna barang yang sedia ada di keliling rumah (dalam peti ais). Siap berikan contoh buah/sayur dan apa khasiat nya. Pendapat saya mungkin lebih elok kalau section dibahagikan mengikut jenis2 penyakit. Lebih senang nak rujuk kan? Tp ye lah. Ikut nama buah/sayur/bahan lebih nampak teratur sebab kadang2 utk penyakit yang sama, berkongsi 2-3 jenis buah (banyak petua).

Satu yang saya kurang gemar adalah kerapkali penekanan pasal: "Konspirasi Yahudi laknatullah utk menjatuhkan umat Islam". Ada ketika plk "Doktor yang hanya mementingkan bla3 (spt kewangan)". Maksud saya banyak kali penekanan yang negatif. Semua org tahu Yahudi memang ada agenda buruk jangka masa panjang untuk umat Islam. Tp highlighted keburukan dorg memanjang buat saya agak jelik.

Satu contoh: Agenda Yahudi war2 kan susu lembu lebih bagus banyak khasiat bagai sehinggakan sunnah nabi terhadap susu kambing x diambil peduli pun. Instead of nak war2 kan "Ini konspirasi Yahudi punya kerja", kan lebih elok cakap 'khasiat susu kambing lbh besar berbanding susu lembu bla2. Supported by scientific journal la misalan kata.

Buku ini juga kerap cakap; Kajian dr Finland (let say Finland lh..), membuktikan bahawa:... Tanpa citation statement tu kurang bermakna kan? Sebab Jerry D Gray tulis buku. Bukannya stkt article blog picisan mcm saya ni.

(Ye lah. Kau sibuk nak cari burok org kan?). Hehe.

Saya stress membaca dengan kerap hentaman2 terhadap Israel dan para doctors. Mmg Israel Yahudi tu huduh perangai tp tak perlu tekankan berulangkali. Saya fikir byk method yg lain nak tarik perhatian pengguna terhadap isi2 (khasiat) pemakanan sunnah daripada tetap nak kaitkan dengan konspirasi Yahudi.

Buku ni jugak menyentuh bab "tak perlu lah nak vaccine anak.. etc", cadangan ayat ruqyah nk halau jin, cadangan cara senaman mata supaya otot mata menjadi kuat (so that vision dengan sendiri akan baik pulih tanpa pergi laser mata).

Part yg sy x suka cuma kecik je kalau nak dibandingkan dengan kebagusan buku ni kepada kehidupan seharian. Jadi, buang yg keruh, ambik yg jernih k?



Berbeza dengan buku Jerry D. Grey di atas, saya lihat buku yg kedua ni lebih neutral daripada reminder terhadap Israek dan para doctors peubatan alopati. Lebih kepada reminder dan nasihat2.




Penekanan buku kedua bukan setakat bahan makanan yang diperlukan khusus utn khasiat2 tertentu tapi jugak utk didik hati kita, kawalan emosi. Buku ni adlh tentang pengaruh kepentingan emosi kepada penyakit. Kepentingan minum cukup air. Kepentingan make sure komposisi udara dan air balance dlm perut, dan lain-lain.

Msh ada statement tanpa supporting citation tapi takpelah. Kita bukannya nak jadi panel examiner utk thesis org kann. Kota baca dan simpan sekadar untuk ilmu diri sendiri.

Personally, gandingan kedua buah buku ni amat baik. Yg itu nasihat dari segi petua, yg lg satu motivasi utk "how to handle your feelings" bila diuji penyakit atau masalah2 lain.

Nak pinjam bole kabo, k?
posted from Bloggeroid

KopieSatu untuk Pemboikot Starbucks

3
COM
Percaya tak saya dah beberapa tahun boikot Starbucks? Mungkin dah 2 tahun lebih. Kad Starbucks ada kredit RM40 saya bagi aje lah pada adik saya (Hahaha. Suruh orang lain pulak gi derma pada Starbucks). Tapi dari sudut. Cukup. Saya belajar "puasa" Starbucks.

McDonald's? Saya boikot membeli tapi ada juga 1-2 kali saya makan sebab orang belanja. So boleh kata rezeki saya di situ (rezeki apa nyaa.. kan unhealthy tuh!)

Antara kedua-dua company ni, saya masih belajar membendung nafsu daripada batalkan puasa membeli Coffee Caramel Frappucino dan aiskrim2 McDonald's. Best sangat kan? Memang best. Selalu saya terbayang2 dan terliur. Tp masih nak membendung napsu makan nih. Setakat ni saya pergi beli aiskrim vanilla di restoren lain masih takda satu pun yang boleh challenge sundae cone McDonald's.

Untuk Coffee Caramel Frappucino, saya dah jumpa pengganti! Kawan saya recommend saya mencuba Caramel blended dari KopieSatu. Saya mencari sejak tahun lepas lagi. Sebab di Kuantan mana ada KopieSatu, dikhabarkan ada lori KopieSatu di RnR Tapah. Bila tiba saya balik kampung di Perak, cari mencari rupanya dah tutup. Katanya ada di Jalan TAR ke mana ntah, selalu saya tiada urusan area situ.

Tapi kalini saya jumpa di Alamanda! Malam tadi saya pergi ke Alamanda mencari ubat alergi. Zyrtec dah habes. Lepaa beli ubat alergi, saya tunaikan hajat hati.





Itu yang dah nak habes tu lah Caramel ice blended. Harga asal RM8 kot tapi sempena musim bola ni ada discount jadi RM6.90. Masa mula2 sedut tu saya dah; wahhhh.. sebijik sama!

Lepastu saya berfikir; "ke haku ni yang dah lupa macam mana rasa Coffee Caramel Frap ni?". Hahaha. Tapi rasa dia sedap. Cukup berasa susu dan manis serta kopi.

Tapi saya tamak haloba. Sebelum pergi saya dah google apa yang best selling kat KopieSatu ni. Yang belah kanan tu namanya Iced Calypso. RM5.50. Kalau with honey mahal sikit lah.

Apa yang menariknya.. ice dia tu sebenarnya bukan ais biasa. Air batu diperbuat daripada air kopi sendiri.





Bila ais ni cair, air kopi tu masih masuk dalam air asal. Takkan ada perubahan rasa lah. Kan?

Saya tambah 3 paket brown sugar dan 1 paket white sugar untuk dapat rasa yang tepat saya suka. Sekali sekala minum manes2.

:)

Boleh cari. Google KopieSatu.

P/s: pukui 7 lebih ni gi tunjuk air2 batu kan? Hahaha. Berbuka ni korang makan apa?
posted from Bloggeroid

Ambi Pur & Rangkaian Febreze First Defense

0
COM



Febreze dengan Ambi Pur First Defense House Dust Reducer (Pure Refreshment)

Biasa kan tengok rumah kita sapu sekejap je lepastu tengok datang semula habuk. Kadang-kadang kita duduk je atas sofa (dengan henyak punggung atas sofa) dah nampak terbang-terbang habuk dari sofa. Especially bila duduk sofa hampir dengan tingkap yang ada cahaya matahari. Kalau dandelion tu ye lah jugak comel-comel romantik! (Tapi habuk-habuk dandelion (kalau ada) dalam umah pun nyampah jugak mesti nyampah nak kasi buang kan?)

Bila dah sampai hari rajin nak mengemas rumah, nak menyapu, vakum, mop lantai habes mula lah hidung soksek dengan habuk. Kadang bersin berkali-kali sampai naik merah mata.

Itulah dia kalau sensitif dengan habuk ni. Dah kepuk-kepuk habuk bila kita landing atas kusyen ke kan.. masuk dalam udara, kita pulak bernafas. Macam vakum je masuk hidung!



Tapi dengan Febreze dengan Ambi Pur First Defense House Dust Reducer, debu-debu dalam udara di rumah pada fabrik boleh dikurangkan sehingga 95%! Dah takda alasan lagi dah tanak 'operasi rumah' selepas ni.

Caranya: sebelum start buat keje, spray dulu Febreze dengan Ambi Pur House Dust Reducer pada fabrik-fabrik macam kusyen, tilam, bantal, langsir, karpet, alas kaki, teddy bear, dan apa2 yang fabrik lah. Lepastu boleh start buat kerja rumah dengan jayanya. Hidung pun senang hati dapat aura - aura wangi sambil menyapu mop lantai bagai.

Febreze yang jenis ini inovated dengan teknologi memerangkap habuk (Trap and Lock) pada fabrik. So lepas spray Febreze dengan Ambi Pur First Defense House Dust Reducer ni, habuk duduk diam2 pada fabrik sehinggalah kita amik vacuum kasi sedut pulak habuk pada fabrik tu. Ok, ini adalah versi pemalas saya. Serba serbi nak vacuum. Iyeee.. pada langsir tergantung tu pun pi sedut vacuum jugak untuk habuk-habuk melekat pada langsir! (Itu bila tiba kena sampuk jin rajin lah. Kalau idak operasi apa yang nampak atas lantai je). Kalau amik sarung kusyen / langsir dan pergi basuh pun bole juga. Meaning selepas spray Febreze ni, habuk stays there sampai la kita amik fabrik tu nak pegi basuh.

Nama je "House Dust Reducer" tapi tidak lah spesifik pada rumah sahaja. Pendek kata kepada mana-mana yang indoor lah. Ofis pun buleh.

Febreze dengan Ambi Pur First Defense House Dust Reducer ni didatangkan dengan 2 jenis: Clean Splash dan Pure Refreshment. Teknologi unik memerangkap habuk sambil meninggalkan bau wangi yang fresh. Harganya untuk size seperti ini adalah RM11.90. Fabric refresher ni yang versi refill harganya RM8.70. Boleh dapat di mana-mana pasaraya berdekatan.

p/s: saya dulu selalu guna Febreze untuk spray pada tudung. Petua yang dikongsi kawan sekuliah. Utk tudung-tudung yang degil susah nak bentuk tu (kawasan atas dahi). Biasa petua sapu batang lilin ketika iron tudung pada kawasan situ. Tp dengan lilin boleh tinggal stain mcm 'berminyak yang dah kering'. So saya sembur Febreze dan iron. Ye tudung lembik (material kain lembut -chiffon eh nama material nya?), bole jadi terletak elok kedudukan nya sebab keras. Ye especially bila masuk bilik kuliah ber-aircond. Bagus! Takda tinggal stain mcm guna lilin tau. Bila basuh kesan Febreze hilang. Setiap kali iron, spray febreze balik =) . Siapa guna petua yang sama? Budak2 asrama ni idea kreatif kan? - kawan saya.


Ambi Pur Air Effects First Defense Clean Air of Odours (Clean Zest)



Allah.. Allah.. Teruji saya semalam naik bas dari Alamanda yang sarat dengan set-set foreigner yang baru balik kerja. Bau kepam dalam bas tu buat saya ambik nafas sikit2 aje asal boleh-boleh bernafas untuk bernyawa. Bila diorang turun pun bau-bau tu masih lingers around. Fuuhhhh.. Fuhh.. turun bas memang saya hirup udara dalam2.

Tapi kalau nak spray pewangi dalam bas nanti apa pulak orang cakap kan? Nasib baik perjalanan bas Alamanda-Presint 9. Kalau Kelana Jaya ke Putrajaya Sentral termasuk jem di tol LDP?? Ah pengsan...

Amboi sedap sangat cakap org busuk. Awak berpeluh turun naik bas ketiak becak pun mesti ada orang tak tahan jugak kan! Hahaha. Saya betul terfikir perlu simpan Ambi Pur Air Effects Clean Air of Odours ni dalam henbeg. Guna bila kecemasan. Lagipun bau dia x tajam macam perfume. Tp ye lah. Besar panjang jugak botolnya. Kadang bau minyak wangi sendiri pun saya pening sebab starting picit tu dh kuat.

Ambi Pur Air Effects Clean Air of Odours ni ada di rumah auntie. Saya gunakan di kawasan tertutup yang kecik. Macam dalam toilet lepas flush poo-poo. (Seganlah nanti orang selepas nak masuk msh ada wap-wap bau "itu" kan).

Guna juga dalam kereta. Kadang-kadang ada masa aircond kereta tu keluarkan bau macam hangit tu kan. Bau nya tak teruk cuma kurang enak. Jadi saje spray kat lubang aircond. Kasi keluar hawa2 udara segar sikit. Saya kurang gemar bau pewangi kereta yang berpanjangan. Saya prefer kereta yang "takda bau". Cuma sesekali spray bau-bau wangi bila datang bau aircond hangit tu atau masa ada ketika kereta berbau kureng sedikit.

Lagi, diguna spray masa nak / selepas buang sampah dapur. Ye. Ada hari bau sampah sedikit kuat daripada biasa. Lauk basi kan. Dah buang sampah macam terbau-bau lagi dalam udara. Kasi spray Ambi Pur Air Effects Clean Air of Odours, bau harum. Lama-lama nanti bau harum tu beredar sekali bawak pergi bau busuk kurang enak tu.

Ambi Pur Air Effects Clean Air of Odours ni diformulasi dengan 10 kali ganda bahan yang boleh memerangkap dan menyahbau busuk dalam udara. Didatangkan dengan jenis Clean Zest, Clean Splash, Gentle It Leaves No Scent Behind, dan Pure Refreshment dengan harga RM17.50 untuk botol seperti dalam gambar ni. Mana-mana pasaraya pun ada jual.

p/s: Tapi saya tengok pak sedara saya suka jugak guna Ambi Pur spray ni gi spray pada bau-bau kepam dalam kopiah / songkok, helmet dan baju hujan yang sehari selepas hujan. Kalau x dikeringkan dengan betol, kan ada tinggal semacam bau sikit. Ye lah orang lelaki... Asal pewangi je pakai tagham capai je mana satu tak tengok dah Fabric Refresher ke Clean Air of Odours ke. Janji keluar bau wangi dan agak2 tahan lama sebelum dibawa pergi oleh angin lalu masa naik motor.. hehehe.

Cuba cari products ni ye! Especially yang Fabric Refresher Dust Remiver Remover tu. Elok untuk awak-awak yang asma sangat alergic dengan allergen habuk tuh.
posted from Bloggeroid