Nama: Urticaria

4
COM


English sangat kan namanya? Pernah terlintas tak nak letak nama anak; Beth, Noah, Josephine, Michael dll? Saya pernah terfikir nak letakkan nama Qaiser Zaqwan sebagai Noah. Saya baca dan baca, terjumpa statement: Lebih baik namakan mengikut nama Islam. Yang mana Noah eloknya jadi Nuh. Tapi ada juga yang kata takpe. Asalkan maksudnya masih elok. Atau nak namakan anak ikut bahasa lain (latin ke India ke), asalkan maksud nama masih elok.

Sekarang dalam kepala saya terfikir; nama2 seperti Salahuddin al-Ayoubi dan Muhammad al-Fateh. Oh, perempuan mungkin Khadeeja Khuwailid binti dotdotdot. Walaupun sebenarnya adalah Khadijah binti Khuwailid. in your dreams ajelah Cik Jah ooii. Bilamasa hang nak kawen pun taktau la..

Btw, nama anak di atas bukanlah Urticaria. Leah namanya. Saya cuma tahu nama IG mak nye sahaja; fashafraunholz.

Urticaria tu nama penyakit (atau sebenarnya nama hasil daripada penyakit?). Masa saya start kenal dan mula biasa dengan nama: histamine, calamine, saya rasa sedapnyaaa lah nama. Soft benor bunyi nya. Tapi kalau boleh takpayah la buat letak nama anak. Urticaria? Bikin gelak para doktor aje. Paracetamol bin dotdotdot! Hahahaha.

Urticaria tu adalah nama kepada benda yang gatal2 atas kulit. Allergen masuk ke dalam badan. Antibody detect benda asing dan interpret ia sebagai harmful. So body mula keluarkan histamine untuk threat allergen tu. Hasil daripada pengeluaran histamine tu lah terjadinya urticaria (gatal2). Yang kita dok asik bagi nama "alergik". Cara nak treat urticaria tu adalah dengan masukkan balik (makan ubat atau shot) antihistamine.

Ini adalah hasil saya study. Kadang-kadang bila membaca disease kita ni, kita lebih faham dan tak marah membabi buta.

Saya tahu saya alergik kepada beberapa allergen. Tapi kenapa? Sebab menda ni macam disorder dalam immune system saya. Kenapa pulak? Sebab: saya alergik disebabkan oleh almost everything. Hari panas berpeluh dia (urticaria) menggila, duduk menggigil dalam aircond pun jadi jugak, hari makan ayam pun kena, tak makan ayam pun naik. Makan seafood ada, makan sayur sahaja pun naik jugak. Pakaian ketat (pakaian dalaman) pun ye jugak. Time tak pakai pun masih boleh naik merah2 gatalnya. Atas kulit kepala pun ada, kawasan lipatan tangan pun ada, kawasan kulit terbentang luas pun ada naik jugak. Habestu nak berpantang apa lagi?

Kenapa saya katakan disorder dalam body immune system saya? Immune system kita kan yang akan kelaskan setiap apa yg masuk dalam body kita sebagai kawan atau lawan. Contoh ada satu virus masuk dalam body. Kalau dia kata 'hello friend, welcome! Welcome!' that means the virus is invited in. Kalau dia perasan; "eh kau ni sape?? Ini bukan di kalangan 'kami' so immune system ni akan arah kan askar2 antibody untuk perangi virus yang masuk ni". Hasil daripada battle antara askar antibody dan virus/bakteria tu lah yang buat kita panas badan (demam), batuk, hingus selsema, bintat atau urticaria gatal2 dan nanah bisul. Setakat musim panas dan sejuk, ayam, seafood, getah pinggang yang ketat pun dia (immune system) dah classified sebagai threat, tak ke namanya tu dah disorder. Apalaahhh harmful sangat ayam2 dan seafood?



Sebelum ni saya beli Zrytec. Tapi disebabkan setiap hari naik alergik, masak jugak nak kena beli selalu (RM10 50- RM12 untuk 10 butir). Akhirnya saya dapat surat untuk jumpa pakar kulit. Sebelum appointment untuk ujian darah nanti nak betul-betul detect saya alergik dengan apa (9 Sept 2014), saya diberi stok ubat makan banyakkk gilerrr. Loratadine ubat makan ( Loratadine binti dotdotdot. Hehe) dan ubat sapu. Ubat sapu ni contains mild steroid untuk sapu pada gatal2 supaya jd pulih kembali lh.

Saya pernah hold sengaja takmau makan ubat dan sapu. Sehari++ je saya bertahan. Lepastu urticaria naik macam nak gila. Saya selalu dipesan: jangan garu dengan kuku. Kuku ni bisa. Nanti gatal tu merebak ke sebelah jadi maki bertambah gatal (sebab coverage dah besar). Sebab tulah saya standby sikat dalam henbeg. Puas hati woh garu dengan sikat ni! Makin garu makin sedap! Makin kuat sekali lepastu kulit cedera. Denk!

Sekarang saya dah tahu apa masalah saya. Immune system disorder. Kalau saya berpantang x makan itu ini pun, itu cuma treatment yang extend sikit je dr surface. (Read: treatment surface adalah makan ubat sapu ubat ajelah). Extend sikit bila kontrol x buat apa2 yg dinyatakan sebagai allergen lah. Tapi kejayaan terbesar kalau saya boleh pulihkan immune system disorder nih.

Macam mana?

Ha... itu gap dia. Macam mana? Belum saya ketahui. Ini dari sudut saintifiknya.

Dari sudut pembacaan islami (saya baca dari buku
Allah doktorku, Wahyu ubat penawarku). Setiap penyakit fizikal kita adalah datang dari perbuatan rohani. Contoh: Sakit darah tinggi adalah penyakit fizikal. Kalau doctors cakap sebab banyak makan berlemak, hidup dalam stress etc. Kalau dari sudut Islami ia adalah disebabkan awak selalu marah-marah, iri hati, tak solat (atau maksudnya solat tapi solat yang tak bermakna - x kusyuk), sentiasa bernapsu dan sering menipu. (Read: ini CONTOH sahaja utk penyakit darah tinggi. Saya tak ingat exactly apa penyakit rohaninya yang lead kepada penyakit darah tinggi tu**). Body kita ada banyak jenis hormon. Bila kita buat sesuatu penyakit rohani ada hormon yang terlebih release. Penyakit rohani adalah sesuatu yang kerap dibuat jadi hormon yang terlebih release tu secara konsisten tu lah akan merosakkan badan menjadi penyakit fizikal itu dan ini).

Untuk urticaria, saya bawakan suatu cerita:













Walaupun cerita ni xda kajian lebih mendalam, cuma cakap2 mulut dari cerita2 mulut org dan tok bomoh / pengamal perubatan alternatif, tapi cerita begini adalah cerita ketiga saya dengar berkaitan penyakit gatal2 / alergik / urticaria.

Awak fikir make sense tak perasaan tu lead kepada penyakit gatal2? Tapi semua tu hormon dalam badan. Perasaan geram / sakit hati tu release satu hormon terlebih. Bila secara berterusan jadiklah immune system disorder. - Teori Qastalani

Hati pulak kan exclusive untuk diri kita sendiri. Action mungkin restricted by rules dan kesabaran. Contoh orang potong queue kereta kita kat tol sipi nak bergesel kereta. Action kita mungkin x hon atau tak keluar stereng lock tapi what we feel inside is that matter. Mencarut dalam hati ke atau fikir positif: takpelah. Dia dh terlewat g keje. Tp sekejap lagi mungkin datang balik sakit hati tuh. Betul lah. We can easily control our action but hati susah nak kawal.

Perbanyakkan puasa ajelah kita yek? Semoga Allah tolong. Sakit hati? Tarik napas dalam-dalam dan menyanyi "Let It Go" gaya Elsa ajelah.

;P

Sekian,
Dr Qastalani Radzuan

posted from Bloggeroid

Book Review: Bila Pintu Hati Terbuka

2
COM
Penulis buku ni adalah Dr Ridzwan Bakar. Kalau kenal dengan penulis Travelog Haji; Prof Dr Muhd Kamil Ibrahim, haaa Dr Ridzwan Bakar adalah anak muridnya. No no no. Prof Kamil Ibrahim adalah co-supervisor Dr Ridzwan Bakar semasa membuat PhD nya.

Ok ayat saya agak berbelit. Saya fikir idea Prof Kamil (dalam Travelog Haji) cara mudah untuk mencium Hajarul Aswad datang dari penceritaan Dr Ridzwan Bakar (atau mungkin saya yang salah faham).




Dr Ridzwan Bakar juga ada tulis buku sebelum ni (Haji Muda x silap tajuknya).

Buku ni ditulis untuk berkongsi pengalaman perjalanan PhD Dr Ridzwan sendiri. Setiap yang diceritakan tu dikaitkan dengan ibadat haji. Contoh macam ketika Sa'i kita buat sekian-sekian-sekian, macamtu juga perasaan semasa buat PhD (atau research) kita patut dot dot dot.

Bukan setakat perjalanan research sahaja, ada juga digarapkan kisah perjalanan hidupnya ketika itu. (Amboi kauuuu.. "garap" bahasa ahkak guna ok!)

Banyak tips yang diberikan start dari awal2 "rasa nak sambung study", apa yang perlu dibuat/difikir sampai kepada mock-viva sehinggalah konvokesyen. Dr Ridzwan sampaikan beli cd bunyi gamelan yang biasa dimain dalam istiadat konvokesyen untuk naikkan semangat feel bunyi tu. (Saya pun suka dengar bunyi gamelan konvo tu!)

Saya kongsikan dari Youtube k. Lagi feel bila kita sendiri yang berjalan kat karpet konvo tu kan! Kawan-kawan yang dah nak konvo tu silalah dengar. Kakak yang dah hantar draft thesis PhD nak tunggu viva voce tu; sikittt je lagi perjalanannya awak lagi, kan?! Dengar dan amik feel!


Ada satu chapter (53) - Apabila Bergelar Dr.

Umum membicarakan bahawa insan yang mempunyai PhD adalah insan yang berego tinggi, terlalu taksub dan ujub dengan pemikiran sendiri, 'mat atau minah teori' dan tidak berpijak di bumi nyata. Itulah hakikat apabila umum tidak mengetahui atau jahil akan keperluan dan proses memiliki ijazah kedoktoran. Tak dinafikan ada segelintir Dr bergelagat begitu namun majoritinya membawa nilai mulia tersendiri. Harapan masyarakat juga besar.

Betul. Saya pernah join satu bengkel dan ada sorang tu baru je dapat Dr. Melihat gelagat Dr ni dlm bengkel tu, enthusiastic sgt menceritakan research PhD nya ketika keynote speaker tgh bagi talk. Sekejap2, "my supervisor did research on this and this, my supervisor said, my supervisor my supervisor".

Macam saya pernah ceritakan sebelum ni, sorang tu (pangkat Dr) jadi panel untuk conference dan cara komen agak harsh. Sebenarnya orang (termasuk saya) suka memerhatikan tingkah laku orang yang lagi besarrr dari kita.

Salah seorang brother dalam ofis saya ni (workstation Postgraduate di UiTM). Saya tak ingat namanya. Jarang-jarang masuk datang ofis tapi sekali dia datang tu, saya berkesempatan kenal dia. Ralit saya dengar dia bercakap. Memang nampak orang yang berpengalaman luas dan pandai bercakap. Lecturer UiTM Jengka yang further PhD di UiTM Induk. Tapi memang selalu bagi motivation talk untuk student di Jengka.

Bila bercakap tu siap bole quote dalil / hadith. Ada jugak dengar petikan ayat Quran jugak kot? Satu yang saya masih ingat ceritanya: Kita sebagai pelajar PhD ni (merujuk kepada dirinya sendiri), kita dah tahu di hadapan kita hujung sana tu ada PhD. Tapi sebenarnya yang Allah nak bagi adalah perjalanan yang kita nak angkut bersama kita semasa nak pergi ke PhD tu. Berapa lama perjalanan tu Allah memang dah tentukan dah untuk kita. Tapi hujung tu kita tahu kita akan dapat PhD.

Saya cakap; Saya ni 5 tahun ni bang buat master. La ni baru 'nampak'. Dia jawab; Saya buat master pun 5 tahun! Ini pun dalam PhD ni saya alami masalah sikit. Itu sebab la saya datang sini nak jumpa adik2 research semua, nak ambik aura kamu semua untuk naikkan semangat saya semula.

Saya pun tak rasa rendah diri dah mendengarnya! Haha. Buku ni, elok awak2 yang tengah down dalam buat research ni baca. Awak nak further study elok baca. Saya berkenalan dengan sorg adik yg berhajat nak sambung belajar, saya recommend dia baca buku ni. Saya jumpa adik tgh buat PhD dalam bas pun saya recommend buku ni. Oh, memang mulut saya ni terlebih ramah agaknya. Suka nau menegur orang tak kenal.

:)
posted from Bloggeroid

Brunei Uolls!

0
COM
p/s: saya noticed ada error dalam coding sampai berjela wording kena bold. Saya guna app bloggeroid dari henpon,  x reti dah nak repair guanne. Silakan jelah baca aje yek!

Awal2 pagi semalam saya dapat text daripada kakak saya. Dia bising saya tak berikan reference number itinerary travel mama (mama pergi ke Brunei seorang -dari Kuantan). Disebabkan reference number itinerary tu xda, mama tak bole check in bag dari airport Kuantan terus ke Brunei.

Tapi dah namanya awal pagi (mode otak masih biol), saya fikir tanpa itinerary tu mama dah x bole naik flight Kuantan ke KLIA! Habes masak lah akuuu!

Read: itinerary tu cuma Royal Brunei dari KLIA ke Brunei dan return back to KLIA. Dari Kuantan ke KLIA saya belikan tiket asing.

Note: semasa entry ni ditulis baru saya perasan, itinerary tu cuma KLIA - BRUNEI - KLIA. Nasib lah perasan perjalanan pulang cuma sampai KLIA sahaja. Kalau saya dok fikir itu sampai kembali ke Kuantan, habes lah mak saya duduk sorang-sorang kat KLIA!

Selepas bertenang.. baru saya perasan; "ohh.. pasal check in bag ajeee". InsyaAllah, mak saya pandai pergi cari bag sendiri sampai KLIA nanti.

Tapi terfikir pulak, mama ni mata nya rabun-rabun jugak. Kang tak nampak tulisan ke apa ke acaner pulak?

Saya terpaksa awalkan schedule ke KLIA sebab risaukan mak saya sorang-sorang.

Note: Ini kali pertama mama travel sorang-sorang. Sedangkan saya pun admit sendiri, beberapa kali pergi KLIA pun saya masih terkial2 nak mencari tempat itu dan ini.

Pagi tu jugak betul-betul Allah permudahkan. Elok2 saya touch TnG saya di Putrajaya Sentral, train ke KLIA lagi 4 minit nak sampai. Dalam train dok texting dengan mama yang tengah nak p amik beg.

Saya menonton cerita Spain Uolls, mak dia ke hulu ke hilir seret bag. Saya risau mak saya ke hulu ke hilir jugak tak jumpa tempat amik bagasi. Tapi, Hey! Jangan underestimate OpahJu! Masa saya naik train ma cakap dah nak pi amik beg - dah siap amik beg - berdiri di tempat sekian-sekian-sekian.

Train sampai je KLIA, saya pulak yang yang terkial2 mencari Eraman Duty Free Port Shoppe. Elok2 eskelator me naik, saya nampak ma saya. Fuh, legaa!

Read: apa kau ingat kampung sangat mak kau ni x bole survived sendiri dalam KLIA?? hahaha.



Saya duduk dengan mama saya tak lama. Mama pass kan kunci kereta yang park kat airport Kuantan. Nanti saya balik, saya amik kereta dan drive pulang ke rumah. Itu saya kelibut. Kalau tak jumpa mama di KLIA habeslah skali dengan kunci kereta pergi ke Brunei!

Satu persatu scene Allah bagi elok menyenangkan. Masa saya nak check in bag saya sendiri di kaunter, saya terdengar sorang macik cakap, eh Dr Mahathir! Berpusing saya ni mencari. Kalau dia sebut " Eh Aaron Aziz ke Eh Brad Pitt ke " saya mungkin setakat berpusing dan pegi tengok. Tapi Dr Mahathir tu terasa jugak nak selfie sekali.

Tapi tengok; "tak appropriate pulak aku nak selfie mendekat2 muka dengan Tun M nih. Batang selfie tadak nih". Cari Tun Siti Hasmah tak nampak pulak!



Gambar pun gegar ye dak? Nakkk jugak hapload masuk blog! Hahahaha.

25 minit sebelum departure time saya, barulah ke peluk cium berpisah dengan ma. Rupanya gate A4 tu tobatlah jauh. 100 m sebelum cecah ke tempat menunggu tu, staff dah jerit "Kuantan! Kuantan!". Udahh.. berlari lah saya sambil melambai-lambai tiket saya pada dia. Kat tempat menunggu tu dah kosong tadak orang. Belaka dah naik kapal dah. Jangan lahh aku kena tinggai! Beg dah masuk dah tu!



40 minit yang lepas saya berlari macam tak cukup tanah! Tapi alhamdulillah, sampai jugak ke "tanah air tercinta - Kuantan". Punya sakit kaki ni. Berlari dengan heels, beg pack berat pulak tuh.

Dalam kepala saya cuma nak drive pergi Tunas Manja Taman Tas nak beli jus apple macam yang saya minum dalam kapal tadi. Baru terasa lapar. Tang tadi dari Putrajaya Sentral adrenalin pantas sangat, tak rasa lapar. Ni dah sampai baru lah terbayang roti canai la jus apple lah!

Saya masih tak pandai nak timing masa untuk perjalanan. Perjalanan kereta ke KLIA lah. Timing nak kena pi tempat menunggu lah. Serious. Last time, Qaiser balik pakai baju tidur je. Kejut2, terus masuk kereta. Kencing pagi pun di KLIA (selepas bangun tido memang saya selalu suruh pegi kencing dlu).



(Photo lama)
Itu sepatutnya ada baju sejuk tu. (Setakat nak cover pijama lah kononnya). Terjatuh masa berjalan nak ke toilet. Keluar dari toilet nak cari balik dah takda. Cari kat tempat main pun takda. Sudahnya.. gini aje lah. Staff kat kaunter pun tegur tersengih; baju tidur je dikk?""

Ma saya di KLIA sekejap aje tunggu, kawan-kawan yang akan naik flight yang sama ke Brunei pun sampai. Naseb tak lama saya tinggalkan. Sambil berjalan ke kapal saya text anak kawan ma (Farah) inform saya tinggalkan ma di sekian-sekian-sekian. Masa tu kaunter Royal Brunei x bukak pun lagi.



Kebetulan family diorang attend wedding di Brunei, dan mama pun ke sana jugak. Yong kan baru pindah ke Brunei. Awal2 ni schedule nya kacau bilau lagi. So ada mama bole laa bantu jadi driver untuk cucu.



Tu cucu Brunei (bertukar nama dah daripada "Cucu Poland") berpeluk dengan opah masa opah sampai.

Sebenarnya takda perlu nak risau apa sangat lah kan. Saya dah beberapa hari fikir; bole ke ma pegi sorang - bole ke ma pegi sorang. Tapi sebenarnya bole jee mak saya pergi survived sorang-sorang. Rajin bertanya takda la sesat jalan.

Ini kali pertama ma travel abroad sendiri tanpa family sebabtu kami risau. Walaupun abroad setakat seberang Laut China Selatan je kan.. 2 minggu ma tinggalkan rumah.



Dia pun risau tok laki tinggal di rumah. Macam-macam pesanannya. Kemain pesan soh
ingat bini

Tapi kan, saya spot check, salu jeee kipas papa lupa nak tutup!

Itulah, papa sendiri tanak ikut mama p jumpa anak cucu kat Brunei. Pa banyak kerja di bengkel. Sayang nau nak tinggal kerja.

Lauk tengah hari jadi tugas papa gi beli. Ni 'anak janda (bukan anak dara)' sorang ni bertugas masak nasik je. Lauk tunjuk jelaa.. hok sorang ni busy sangat laa kononnya membuat data reduction untuk analysis (kerja saya sebagai research assistant). Anak2 nasib lah sorang ke tadika sorang ke rumah pengasuh. Waktu siang hari lah baru saya nak buat house chores. Masa ni saya harap sangat zaqwan cepat membesar dan independent takda nak la nak melekat je macam anak koala.

Ini pesanan versi Qaiser:



Sambil opah menulis pesanan dia dok intai baca.

I-ngat bi-ni ?? lepastu hahaha dia ketawa. Ntah paham ke idak bini tu apa!

Lepastu memandai lah amik kertas amik marker pen. Ini last week dia buat ni, sebelum saya balik ke Putrajaya.

Senang je kan pemikiran budak? Tugas mami yang dia nampak cuma urus adik dan main dengan adik. Masih lagi concern; it is all about adik.

No 5 tu
Mami bagi adik mandi.

Ingat adik. Tak fikir diri sendiri pun. (Saya yang suruh dia tambah
dan abang**)

5 tahun, tapi berasa tanggungjawab untuk adik. Lagipun saya selalu ucap terima kasih pada dia sebab selalu tolong saya jaga adik tengokkan adik. Saya selalu gambarkan kitorang berdua ni satu team yang kena uruskan adik (sebab adik nakal tak tahu apa2 suka buat kacau je). Saya ketua, Qaiser jadi assistant saya.

Walaupun ada masa dia nak main aje tanak jaga adik, tapi kebanyakan masa adiklah priority kitorg. Dengan adik kena mengalah. Adik pulak nakal selalu nak membuli orang.

Cepatlah membesar anak2, kita jadi geng kawan-kawan k!
posted from Bloggeroid

Perbezaan Harga Tiket ERL KLIA Transit (KL Sentral - KLIA and vice versa)

0
COM
Saya nak bawak awak2 semua buka mata. Mungkin jugak awak orang memang dah perasan tapi buat2 pejam saje lah sebab nak kejar masa.




Beberapa minggu lepas saya ke KLIA untuk hantar yong (kakak saya) dan Qaiyyum. Selepas berpisah di eskelator Perlepasan Antarabangsa tu, saya perlu ke LRT Pasar Seni untuk reload monthly fee bagi student rapidpass saya. Mode choice adalah naik erl dan lrt ajelah.

Cuba lihat table figure di atas.

Rupanya perjalanan sama ada dengan KLIA Transit ataupun KLIA Ekspress dari KLIA / KLIA2 ke KL Sentral adalah RM35. (Saya fikirkan dengan KLIA Transit lebih murah sebab lambat banyak berhenti di stops).

Dengan rasa tak percaya, saya buka websites, bertanya kawan-kawan di FB. Hah!

Perjalanan direct KLIA - KL Sentral memang RM35 untuk kedua-dua mode.

Tapi untuk alternatif yang jauh lebih murah:

Naik ERL dari KLIA / KLIA2 ke Salak Tinggi dahulu. Harganya cuma RM3.20 .

Naik ke tingkat atas untuk cucuk keluar tiket (atau touch TnG kad), dan beli semula tiket baru dr Salak Tinggi ke KL Sentral. Harganya RM12.50.

Jadi totalnya adalah RM15.70 juga sepanjang perjalanan tu

CUMA..

Kalau awak rushing kejar flight, jangan lah ikut cara ni. KLIA Transit berulang 30 minit sekali (kot? Ke ntah 45 minit sekali ntah).

KLIA Ekspress, berulang setiap 15 / 30 minit lebih kurang.

Wah.. nampak x permainannya di situ? It is all about business, darling!

Sama juga kalau dari KL Sentral menuju KLIA/ KLIA2. Berhenti sekerat jalan di Salak Tinggi dan ambil semula erl menuju KLIA dari Salak Tinggi.

Berbeza RM19 juga ya! Tepuk dada tanya poket. Kalau saya, mmg alternatif plg murah la jawabnya!
posted from Bloggeroid

Impian Kematian Saya

2
COM
Sedihnya saya baca satu blog entry berkisar pada hari pertama ahli keluarga terima berita "pesawat ditembak jatuh" : blog entry:





Dan sememangnya delete / deactivate any social media account tu adalah perkara utama kan? Kakak saya concerned tu masa hantar text tu. Dalam masa terdekat dia akan naik flight balik cuti ke Malaysia. Mama saya pun jadi debar nak pergi Brunei next week gara2 kisah kejadian ni lah.

Ada antara rakan2 yang kerap travel dan juga steward mula sedar terus settlekan wasiat untuk ahli keluarga. Kakak saya juga dah standby berikan password maybank2u dia kepada saya, dengan nombor account saya sebagai favourite 3rd party receiver. Jadi any transaction tak perlukan tac number lagi dah.

Betul. Kejadian kepada orang lain adalah alarm clock kepada kita untuk berjaga2.

Saya juga kerap terfikir, apalahh nasib aku nak mati nanti. Macam mana lah caranya? Kalau awak tanya saya sekarang takut mati tak? Saya terus terang cakap takut. Banyak lagi lompang amal ibadat saya. Saya pernah berdetik monolog dalam hati: Ya Allah, matikan aku bila pahalaku sudah melebihi dosa k? Agak2 dah cukup layak masuk syurga baru bagi mati.

Tapi tak aci la kan..! Nak main nego-nego begitu. Tapi banyak kali saya terfikir "jangan matikan aku lagi selagi syurga belum layak untuk aku". Hui, takut!

Saya letakkan satu impian mati saya. Itu matlamat dan saya perlu bermula sekarang usaha ke arah situ. Saya harap anak2 saya boleh terbaca dan alert pasal 'wasiat' saya ni.

1. Saya nak mati ketika fikiran dan perbuatan betul-betul fikirkan Allah. Maksud macam tengah zikir ke, smayang ke, tolong orang ke. Saya tanak mati masa tengah nyanyi2 ngumpat2

Jadi saya kena minimakan sebanyak mungkin perkara tak elok tu. Maximize bab zikir tgh berjalan, duduk diam etc

2. Saya harap sangat hanya ahli keluarga terdekat (sebolehnya anak2 saya sendiri) yang mandikan jenazah saya. Saya pernah tolong mandikan jenazah arwah mak (arwah ex-mil). Seingat saya ada sekitar 6-7-8 orang di situ termasuk yang tukang handle tadah air dan pegang wayar paip

Anak sekarang baru 2 orang. Lelaki. Kena beranak lagi la pasni. Pulaktu nak kena cukupkan ilmu pengurusan jenazah cukup2 pada anak2. Memang kena produce at least sorang ustaz ni daripada keluarga kecik saya ni. Kalau tak ustaz pun, kena ada ciri2 macam ustaz/ustazah la tuh.

3. Saya nak anak saya jadi imam solat jenazah saya. Juga talkin kan saya.

Memang kena produce ustaz jugak lagu ni.

4. Kalau boleh doakan untuk saya selalu. Sedekah fatihah untuk saya. Saya tanak diadakan majlis tahlil untuk kematian saya. Cukup dalam seminggu ada 1 malam dipilih untuk anak-anak / cucu-cucu keluarga berkumpul bacakan tahlil di rumah sendiri sahaja. Berterusan sampai korang-korang pun meinggal dunia jugak.

Untuk tujuan ini, saya fikir adalah baik kalau saya mulakan sendiri legasi ini bersama anak-anak saya. Ya Allah, tak sabarnya nak anak-anak yang pandai mengaji!

Saya x gemar beria sangat nak order katering untuk majlis tahlil lepastu senyap sunyi takda tahlil berterusan sampailah susur galur saya meninggal dunia pulak. Saya dah pergi ke beberapa majlis tahlil (juga termasuk sebagai tuan rumah yang menganjur majlis tahlil), selain menjadi adegan pot pet belakang sebab makanan tak cukup, atau masakan tak tepat kepada selera masyarakat bla3. Baik kita tapayah buat langsung, kan? Kalau kata nak menderma bagi pihak si mati ke, pergi ajelah derma pada tong derma hok nak bina sekolah tahfiz atau masjid. Memang menjamu orang makan ada pahala yang tersendiri, tapi selain menyusahkan pihak keluarga yang tinggal, tak perlulah buat.

5. Saya tanak kubur saya nanti dibina batu-batu bersimen mar-mar tu. Cukup sekadar gembur-gembur tanah sahaja. Batu nisan bernama pun tak perlu. Amik batu sungai yang besar sikit tu boleh tak jadikan batu nisan pacak? Kalau kata nanti kubur tak bertulis nama nanti anak-anak cucu tak kenal nak datang melawat. Kalau awak tak kenal jarang melawat maksudnya diri saya ni tak dekat di hati anak-anak cucu saya, maksudnya awak juga takkan buat item no 4.

6. Tolong jangan main tabur-tabur bunga atas kubur saya. Setakat nak siram-siram bagi tanah tu compact mendap sikit x pe. Unless kubur saya ni bukan di tanah perkuburan. Terpaksa tanam di dalam hutan sebijik-sebijik sahaja kubur saya sorang. Nak tabur bunga ke apa ke silakan, cuma dengan niat supaya bau-bau wangi dari bunga takkan ada binatang lain yang terhidu nak pegi korek mamah tubuh jenazah saya. (tapi dah tanam deep under xda boleh bau nak korek dah kan?)

Saya dah tahu impian dan matlamat saya. Bermula sekarang saya kena design anak2 saya supaya mampu bergerak ke arah impian saya tu.

Awak orang bila dewasa nak jadi apa pun, silakan lah. Jadi nelayan? Kerja pasaraya? Bisnes keropok? Bekerja kecik2, miskin hidup tak kaya raya pun takpelah. Asalkan pegangan agama tu awak orang pegang kuat2.

Kalau awak orang amalkan hidup beragama, hidup miskin pun awak tak pegi mencuri, tak pergi pecah amanah, tak pergi menipu duit orang. Awak akan sentiasa yakin rezeki Allah cukup untuk kehidupan awak org. Even awak akan sedaya upaya meningkatkan taraf hidup untuk selesakan keluarga awak, dapat pahala lagi. Tapi dengan iringan pegangan agama yang kuat.

Saya taknak jadi mak2 yang sibuk nak anak jadi cerdik pandai supaya dapat kerja gaji besar pangkat besar rumah besar kereta besar, full stop.

Saya nakkan anak saya pandai belajar supaya tahu celah mana peluang dia kreatif nak bantu org bantu masyarakat. Pakej pandai belajar ni kemungkinan besar boleh dapat kerja bagus gaji besar, lagi banyak dia boleh salurkan bantuan untuk org lain. Niat diorg nak menjadi bagus supaya lebih bagus lg boleh bantu orang. Pakej 'besar-besar' yang lain automatically akan sendiri datang bersama sekali.

Saya harap satu hari nanti dorang terbaca impian saya ni.

Saya tak tahu nak kata apa pasal kejadian sedih negara kita hari ini. Kasihan tengok anak2 kecik dah takda mak takda bapak. Entah2 tak sempat anak2 saya nak belajar ilmu ke arah matlamat impian saya tu, saya dah pegi dulu.
posted from Bloggeroid